Dostupni linkovi

Obama odlučio: SAD trebaju napasti Siriju, tražiće odobrenje Kongresa


Barak Obama
Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je u subotu kako je odlučio da SAD trebaju izvesti napad na mete sirijskog režima, ali je rekao da će za bilo kakvu vojnu akciju tražiti odobrenje Kongresa.

"Ne možemo i nećemo zatvoriti oči na ono što se dešava u Damasku", rekao je Obama u obraćanju naciji ispred Bijele kuće.

Američke vlasti u petak su objavile obaveštajni izvještaj u kojem se zaključuje da je režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada "izveo napad hemijskim oružjem" u predgrađu Damska u kojem je ubijeno 1.429 ljudi, od čega najmanje 426 djece.

Obama je rekao da je moguće da će se američki vojni udari protiv Sirije dogoditi bez obzira na to da li će Vijeće sigurnosti UN-a rezoluciom odobriti upotrebu sile.

Obama je rekao da ima ovlaštenja da izvede napad na Siriju i bez Kongresa, ali da će "zemlja biti snažnija" ako se u odluku o kažnjavanju Sirije zbog upotrebe hemijskog oružja, uključe i članovi Kongresa.

Američki predsjednii je rekao da je u subotu razgovarao s liderima demokrata i republikanaca u Kongresu i da su se dogovorili da Kongres o napadu na Siriju glasa što prije, kada se poslanici vrate s ljetnog odmora.

Američki zakonodavci zatražili su više informacija o Obaminim namjerama u Siriji, a mnogi su izrazili rezerve u vezi sa troškovima i posljedicama napada.

Inspektori UN-a koji su u Siriji istraživali navode o tome da su režimske snage koristile hemijsko oružje protiv civila napustili su u subotu Siriju.

Eksperti su završili prikupljanje dokaza u petak i očekuje se da testiranje uzetih uzoraka počnu u Evropi.

Dok su inspektori UN-a napustili Siriju, američki ratni brodovi stacionirani su u istočnom Mediteranu, spremni za eventualnu vojnu akciju SAD-a protiv sirijskog režima zbog navodnog napada otrovnim gasom u blizini Damaska od 21. avgusta.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u subotu je izjavio kako su optužbe da je sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje potpuno besmislene.


Šef ruske države pozvao je zvanični Vašington da obezbijedi dokaze za tvrdnje o upotrebi hemijskog oružja i dodao da "bilo kakvi presretnuti razgovori ne mogu poslužiti kao osnova za donošenje suštinskih odluka, poput, prije svega, upotrebe sile protiv jedne suverene države".

"Povodom stava naših američkih prijatelja, koji tvrde da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje i tvrdnji da za to imaju dokaze, neka ih pokažu istražiteljima UN-a i Savjetu bezbjednosti", rekao je Putin.

Ovo je prvo javno obraćanje Putina povodom izvještaja američkih tajnih službi u kojem se navodi da je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada koristio hemijsko oružje.

Moskva je inače u subotu pozvala Vašington da se uzdrži od pokušaja da iskoristi navodni napad hemijskim oružjem u Siriji i time opravda vojni pritisak na Damask, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Saopštenje je uslijedilo nakon sastanka zamjenika ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Rjabkova i američkog ambasadora u Rusiji Majkla Mekfola.

Ministri spoljnih poslova Arapske lige razgovaraće u nedjelju u Kairu o Siriji, najavio je zamjenik šefa Arapske lige Ahmed Ben Heli.

Sastanak je prvobitno bio planiran za utorak, ali je pomjeren "zbog ubrzanog razvoja događaja u vezi sa Sirijom i na traženje nekoliko arapskih država", rekao je Ben Heli novinarima.

Arapska liga je u utorak optužila sirijski režim za napad hemijskim oružjem na civile u blizini Damaska.

Članice Arapske lige osudile su "užasan zločin koji je izvršen hemijskim oružjem koji je međunarodno zabranjen", okrivljujući isključivo režim predsjednika Bašara al Asada, podsjeća agencija Frans pres.

Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen u petak je izjavio da NATO ne planira vojnu akciju u Siriji zbog upotrebe hemijskog oružja.

Na pitanje novinara o napadu kod Damaska prošle nedelje, Rasmusen jer ukazao na sirijske snage navodeći da je potrebno biti "nerazumno ciničan da bi se povjerovalo da opozicija stoji iza hemijskog napada u oblasti koju ona već kontroliše".

Rasmusen je u srijedu rekao da je upotreba hemijskog oružja neprihvatljiva i da to ne može proći bez reakcije, ali je danas novinarima u Danskoj rekao da NATO nema plan za intervenciju u Siriji što bi zahtijjevalo odobrenje svih 28 članica.

SAD i Francuska su za sada ostale jedine koje se zalažu za neku reakciju zbog navodne upotrebe hemijskog oružja.

Britanski parlament je u četvrtak odbio da podrži učešće Velike Britanije, dok su Njemačka i Italija saopštile da ne namjeravaju da učestvuju u toj operaciji bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN. Francuska kaže da su spremni na akciju bez obzira na stav Britanije.

Pogledajte komentare (13)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG