Dostupni linkovi

Ekspanzija ruske Sberbank u središnjoj i istočnoj Europi


Predstavnici Sberbank i Volksbank na predstavljanju u Zagrebu, 12. travnja 2012.
Predstavnici Sberbank i Volksbank na predstavljanju u Zagrebu, 12. travnja 2012.
Najveća ruska banka sa 10 milijardi dolara neto dobiti u prošloj godini, i treća najveća europska banka sa tržišnom kapitalizacijom od 70 milijardi dolara – moskovski Sberbank - planira snažno zakoračiti na tržišta emalja regije središnje i istočne Europe koja je dobila kupovinom Volksbank, austrijske banke koja ima mrežu u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Ukrajini.

Uz ove zemlje, i dvije rubne zemlje šire regije – Poljska i Turska – također su u središtu interesa ruskih bankara.

Zamjenik predsjednika uprave Sberbank Rusija Sergej Gorkov kazao je kako je ova akvizicija napravljena jer je procjena da će do 2020. godine bankarsko tržište regije središnje i istočne Europe biti gotovo dvostruko veće od njihovog matičnog ruskog tržišta, a cilj banke je realizirati 5 posto prihoda u segmentu međunarodnog poslovanja.

Uz poruku da kriza dolazi i prolazi, a razvoj ostaje, on je otklonio medijske špekulacije da će kupiti neku od hrvatskih banaka:

„Prvo ćemo napraviti strategiju, a potom se baviti akvizicijama. Radimo na strategiji banke u zemljama regije i predstavit ćemo je u srpnju, a za sada ne planiramo nikakvu kupovinu u Hrvatskoj.“

Podrška ulasku firmi

Na pitanje o dovođenju ruskih tvrtki u Hrvatsku, on je kazao kako Sberbank ne određuje njihovu strategiju, ali da će podržati ulazak ruskih firmi u Hrvatsku i hrvatskih firmi na rusko tržište.

Sjedište Sberbanka u Moskvi
Sjedište Sberbanka u Moskvi
Predsjednica uprave Volksbank Hrvatska Andrea Kovacs – Woehry podsjetila je da njena banka do sada naglasak stavljala na rad sa građanstvom i malim i srednjim poduzetništvom, a da će sada krenuti na širenje ponude.

„Naravno, nama je cilj i dalje jačati tu poziciju, ali već sada u 2012. godini cilj nam je ući na tržište velikih korporativnih klijenata, a drugi prostor gdje se također otvaraju velike mogućnosti je da pratimo poduzeća koja imaju vanjskotrgovinske odnose sa Rusijom, ali i sa drugim zemljama“, kazala je Andrea Kovacs – Woehry.

Predsjednik Hrvatske udruge banaka i dobar poznavatelj problematike Zoran Bohaček za naš radio kaže kako i na tržištima drugih država jugoistoka Europe ima mjesta za banku sa ovako ambicioznim planovima.

„Ima mjesta, jer je u regiji jugoistočne Europe bankarsko tržište još uvijek vrlo dinamično i – da li kupiti lokalnu banku pa je staviti u skupinu, ili sada kad su jednim udarcem dobili osam zemalja – to je sigurno izvrsna platforma za regiju. A banke u regiji jesu povezane – vidimo da većina banaka posluje u najvećem broju zemalja središnje i istočne Europe“, ocjenjuje Zoran Bohaček.

Austrijska Voksbank, koju je u veljači stopostotno kupio ruski Sberbank, deveta je najveća banka u Hrvatskoj sa 2 posto tržišnog udjela.

U Hrvatskoj ima 29 podružnica i preko milijardu eura bilance, u Bosni i Hercegovini 46 podružnica sa 630 milijuna eura bilance, i u Srbiji – gdje je Gorkov bio u srijedu – 26 podružnica sa 730 milijuna eura bilance.
XS
SM
MD
LG