Dostupni linkovi

Doboj: Ekshumacija grobnice koju je otkrila poplava


Na obali rijeke Bosne do sada je ekshumirano 10 kompletnih i dva nepotpuna ljudska skeleta koji su bili zakopani u grobnici otkrivenoj poslije poplave u Doboju. Istražioci sumnjaju da su na tom mjestu bila zakopana tijela 12 od ukupno 16 ubijenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti iz maglajskog sela Jablanica, koje je od Doboja udaljeno dvadesetak kilometara. Prije ekshumacije na obali rijeke Bosne kosti ubijenih stanovnika Jablanice pronađene su u drugim grobnicama u Doboju, te u Srbiji.

Istražioci sumnjaju da su u grobnici koja je nakon poplave otkrivena na obali rijeke Bosne u Doboju bili zakopani posmrtni ostaci stanovnika maglajskog sela Jablanica, koji su prethodno polovinom 1992. godine zarobljeni u svojim kućama. Ovi ljudi ubijeni su nedaleko od mjesta na kojem su, tokom bosanskohercegovačkog rata, ubice i njihovi nalogodavci nastojali da sakriju tijela likvidiranih zarobljenika u Doboju, koji je bio pod kontrolom srpskih snaga. Govori glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić:

„Ono što je specifično za ovu ekshumaciju jeste da su pronađene žrtve potrbuške nađene i žrtvama su ruke bile vezane na leđima žicom. Mi pretpostavljamo da bi mogli o žrtvama iz područja Jablanice. Naime, 400 metara od ove lokacije nalazi se željezni most gdje su u ljeto 1992. godine ubijeni Bošnjaci – njih 16 muškaraca je ubijeno potom bačeno u rijeku Bosnu. “

Nakon što je priroda otkrila tragove ratnog zločina koje su slučajno primijetili radnici elektrodistribucije dok su popravljali uništene dalekovode, predstavnici Instituta i Međunarodne komisije za nestale osobe do danas su ekshumirali 10 kompletnih i dva nepotpuna ljudska skeleta. Posmrtni ostaci preostale četiri žrtve iz grupe od 16 ubijenih stanovnika Jablanice pronađeni su tokom ranijih ekshumacija, kaže Čengić:

„Oni su pronađeni na lokalitetima Podnovlje, Šušnjari, na području Doboja i u Sremskoj Mitrovici.“

Prema riječima Lejle Čengić, u naredna dva mjeseca trebalo bi da budu poznati rezultati DNK analize.

Među žrtvama iz Jablanice bio je i otac Ekrema Bradarića, koji je tada imao 44 godine. Sredinom 1992. godine stanovnici ovog sela su, nakon ulaska jedinica bivše JNA, napustili svoje kuće i otišli u Maglaj. Ekremov otac, koji je imao autolakirersku radnju, potom se vratio se u selo gdje je zarobljen sa drugim komšijama:

„Vojska je već bila ušla u Jablanicu, tako da smo se mi evakuisali, iseljavali se pomalo. Međutim, otac rahmetli se vratio da vidi šta je sa imanjem, pošto je on bio malo imućniji, finansijski bio dobrostojeći, tako da su ga zarobili i od tada mu se gubi svaki trag.“

U nekoliko navrata stanovnici Jablanice davali su iskaze pripadnicima bosanskohercegovačkih policijskih agencija koje se bave istraživanjima ratnih zločina. Kraj istrage i podizanje optužnica još nisu dočekali.

U selu Jablanica, koje se nalazi u blizini starog puta između Doboja i Maglaja, i danas žive Bošnjaci i Srbi. Govore Senad Huskić, Sretko Pavlović i Ekrem Bradarić:

„Imamo rođaka ubijenog tu, možda je tu. Moja strina koja je izgubila sina je umrla, ali ona je rekla da želi da joj se sin nađe pa da se zna gdje je mezar“, priča Senad Huskić.

„Mislim da ovdje nikoga nije zaboljela glava od ovih mještana. A to što su pronađeni, drago mi je. Valjda će se znati, a ja mislim da znadu vlasti ko je to odradio“, kaže Sretko Pavlović.

„Imaju sumnje na neke ljude, ali zakon će valjda odraditi svoje - zato što su dvojica preživjeli to izvođenje na strijeljanje kod dobojskog željeznog mosta,“ dodaje Ekrem Bradarić.

A evo kako su informaciju o grobnici koju je otkrila razorna poplava koja je poharala njihov grad komentarisali neki stanovnici Doboja:

Predstavnici bosanskohercegovačkog Instituta i Međunarodne komisije za nestale osobe nastavljaju sa pretraživanjem terena na obali rijeke Bosne u Doboju gdje su, pored posmrtnih ostataka, pronađene i čahure od metaka kojima su ubijene žrtve.
  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

XS
SM
MD
LG