Dostupni linkovi

Ekshumirani ostaci na istoku BiH, vjerovatno žrtve srebreničkog genocida


Jedna od ranijih ekshumacija kod Bratunca, juli 2021. godine (Ilustrativna fotografija)
Jedna od ranijih ekshumacija kod Bratunca, juli 2021. godine (Ilustrativna fotografija)

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve rata devedesetih godina prošlog vijeka u Bosni i Hercegovini (BiH) ekshumirani su u ponedjeljak, 20. marta, na području Opštine Bratunac, na istoku BiH.

Kako je saopšteno iz Instituta za nestale osobe BiH, posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena na lokalitetu Kameničko Brdo-Visibaba.

"Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena u genocidu u Srebrenici 1995. godine", navodi se u saopštenju Instituta.

Dodaje se i da su posmrtni ostaci prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli, na sjeveru BiH, gdje će uslijediti njihova kriminalistička i sudsko-medicinska obrada.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Također će biti izuzeti i koštani uzorci radi identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom je, kako se ističe, rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a izvršena je po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka. Do sada su identifikovani posmrtni ostaci 6.955 osoba.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

U BiH je, prema podacima Instituta za nestale osobe, do sada pronađeno više od 80 posto nestalih, a članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava.

I dalje se traga za više od 7.600 osoba.

XS
SM
MD
LG