Dostupni linkovi

Ekshumirani posmrtni ostaci žrtve rata u Bratuncu


Ekshumacija na području Opštine Bratunac (2. juli 2021.)
Ekshumacija na području Opštine Bratunac (2. juli 2021.)

Posmrtni ostaci jednog nekompletnog tijela pronađeni su na lokalitetu Kameničko Brdo kod Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je u srijedu, 13. jula, iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju Tužilaštvo BiH navodi da pretpostavlja da pronađeni ostaci pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, iz jula 1995. godine.

Ekshumacijom, kako se ističe, koordinira istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, a prisutni su istražitelji Instituta za nestale osobe (INO) BiH, specijalista sudske medicine, te pripadnici policije iz Bratunca, koji osiguravaju lokaciju.

“Posmrtni ostaci biće prevezeni u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje sudsko –medicinske obrade, te uzimanja uzorka radi postupka identifikacije osobe putem DNK analize”, navode u Tužilaštvu BiH.

Od 11. do 17. jula 1995. godine strijeljano je više od osam hiljada žrtava genocida u Srebrenici.

Samo u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica kod Bratunca, prema zvaničnim podacima, između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

U Srebrenici je 11. jula obilježena 27. godišnjica genocida koji su srpske snage počinile u ovom mjestu 1995. godine. Održana je komemoracija te klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava.

Za 27 godina ukupno je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopana 6.721 osoba.

Nakona rata u BiH, od 1992. do 1995. godine, pronađeno je više od 80 odsto nestalih, a članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, i dalje se traga za više od 7.600 osoba.

XS
SM
MD
LG