Dostupni linkovi

Ekonomski fakulteti regije ruše barijere


Osim razmjene profesora i studenata dogovorena je saradnja u projektima
Osim razmjene profesora i studenata dogovorena je saradnja u projektima

U Sarajevu je potpisan Memorandum o razumijevanju između 17 javnih Ekonomskih fakulteta sa područja Jugoistočne Evrope. Memorandum su, pored dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr Kemala Kozarića, potpisali i dekani ekonomskih fakulteta iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Splita, Beograda, Subotice, Niša, Podgorice, Skoplja, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća i Brčkog.

Cilj potpisanog Memoranduma je jačanje saradnje i poticanje tržišnog natjecanja između ekonomskih fakulteta iz regije i time poboljšanje njihovog akademskog i administrativnog učinka.

Osim razmjene profesora i studenata dogovorena je saradnja u naučno istraživačkim projektima.

Dekani ekonomskih fakulteta podsjećaju da je zadatak akademske zajednice da ide korak ispred politike ''da otvara prozore i ruši barijere koje u nekim segmentima, makar formalno posmatrano, postoje'', kaže prof. dr Saša Ranđelović, prodekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ranđelović smatra da akademska saradnja može biti primjer i drugima, na svim nivoima vlasti da udruživanjem snaga mogu zajedno osvajati tržišta.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić podsjeća da je svaka od zemalja Jugoistočne Evrope pojedinačno premalo tržište, te da je neophodna bolja saradnja u svim oblastima kako bi ovaj region bio konkurentan i u Evropskoj Uniji i šire.

''Zemlje pojedinačno su mala tržišta, čak je i Jugoistočna Evropa malo tržište. Na kraju krajeva, princip EU je regionalno jedinstvo i jačanje ekonomija kako bi se zemlje lakše integrisale u evropsku porodicu", kaže.

Memorandum o razumijevanju potpisalo 17 javnih Ekonomskih fakulteta sa područja Jugoistočne Evrope
Memorandum o razumijevanju potpisalo 17 javnih Ekonomskih fakulteta sa područja Jugoistočne Evrope

No, Stanić ocjenjuje da je veliki problem što političari koji su na vlasti ne slušaju struku.

''Struka njima kaže svoje stavove i najbolje rješenje u datom trenutku, ali oni se vode svojim drumovima i rade isključivo kako njima odgovara, a sve da bi ostali na vlasti. Političari treba da shvate da ovako radeći sve nas generalno upropaštavaju'', rekao je Stanić.

Sličnog je mišljenja i dekan Ekonomskog fakulteta u Skoplju prof. dr Ljubomir Drakulevski koji kaže da je situacija ista u svim zemljama bivše Jugoslavije:

''Mi pokušavamo da plivamo u promenama ali nam političari to otežavaju, ali to trebamo shvatiti kao izazov da se borimo da budemo još učinkovitiji, da ekonomisti bolje sarađuju među sobom i da svojim idejama i zajedničkim nastupima pomognemo i svojim zemljama.''

Dekani ocjenjuju da umrežavanje ekonomskih fakulteta daje dosta materijala za dvosmernu saradnju. Fakulteti poput Ljubljanskog, Beogradskog i Sarajevskog već imaju međunarode akreditacije i voljni su pomoći svojim kolegama na drugim fakultetima da i oni dobiju akreditacije.

Najdalje je u tome odmakao Ekonomski fakultet iz Ljubljane. Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani prof. dr Metka Tekavčić, ukazala je na značaj razvoja međunarodne saradnje i razmjene u oblasti obrazovanja za cjelokupan razvoj partnerskih zemalja, podsjećajući da je dosadašnja saradnja u vidu zajedničkih magistarskih i doktorskih programa sa fakultetima iz regije, a koju finansira EU, polučila rezultate u vidu visoke stope zaposlenosti studenata koji su prošli te programe.

Tekavčić dodaje da je nezaposlenost veliki problem svih zemalja u regiji, ali da je istraživanje pokazalo da studenti ekonomije, naročito oni koji prođu međunarodne programe, bez problema pronađu zaposlenje nakon studija ne samo na domaćem nego i na evropskom tržištu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG