Dostupni linkovi

Ekonomsko državljanstvo dobit ili bezbjednosni rizik?


Vlada je prihvatila tri kandidature investicija u turizam na osnovu kojih će investitori moći dobiti privilegovano državljanstvo. Jedna od njih je "Adriatic propertis" Vei Seng Pol Pua za gradnju hotela Kraljičina plaža u Miločeru (na fotografiji).
Vlada je prihvatila tri kandidature investicija u turizam na osnovu kojih će investitori moći dobiti privilegovano državljanstvo. Jedna od njih je "Adriatic propertis" Vei Seng Pol Pua za gradnju hotela Kraljičina plaža u Miločeru (na fotografiji).

Crnogorski zvaničnici tvrde da ne postoji opasnost od zloupotrebe programa ekonomskog državljanstva, na šta u kontinuitetu upozoravaju iz Evropske komisije.

Istu preporuku sadrži u ponedjeljak (18. novembra) objavljeni Radni dokument o stanju u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

U tom dokumentu, Evropska komisija konstatuje da je Crna Gora pokrenula program dodjele ekonomskog državljanstva, kao i da je prve prijave primila u oktobru ove godine. Iz EK traže, međutim pažljivu kontrolu tog programa budući da, kako ocjenjuju, nosi ozbiljne migracijske i bezbjednosne rizike.

Radni dokument o stanju u poglavljima 23 i 24

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević smatra da nema razloga da bilo ko brine zbog tog projekta i načina na koji će ga Crna Gora sprovoditi.

"Bilo je dosta upita EK da li je ekonomsko državljanstvo nešto što treba da postoji ili ne ali to nije nešto novo niti strano ni samim državama članicama EU gdje neke od njih veoma uspješno provode isti ovakav projekat. On za Crnu Goru može da bude veoma značajan i da doprinese razvoju naših nerazvijenih područja, ukoliko ga budemo provodili po jasnim, otvorenim i preciznim procedurama", ističe Drljević i poručuje da je Crna Gora spremna da u praćenju samog projekta sarađuje sa EU.

"Mi smo apsolutno na raspolaganju da svaki naš konkretan postupak u okviru ekonomskog državljanstva kao i svaki konkretni projekat budu predmet naših razgovora i sa delegacijom EU u Podgorici kao i samom Evropskom komisijom", ističe Drljević.

Upozorenje iz Brisela

Nedavno su u Londonu na XIII globalnoj konferenciji o državljanstvu premijeri pojedinih država, među kojima i Crne Gore, predstavili projekat državljanstva za bogate investitore spremne da ulažu u njihove države.

Britanski Gardijan prenosi da je buduća potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova rekla je da je taj sistem kupovine državljanstva veoma opasan i rizičan, jer njihovim korisnicima omogućava da se slobodno kreću kroz EU. Ona je naglasila da EU ne smije da postane utočište za kriminalce, bezbjedna zona za korupciju i prljav novac.

Upozorenje Jourove odnosi se na zemlje članice EU. Crna Gora je zemlja kandidat koja je najdalje otišla u pregovaračkom procesu, od 31.otvorila je 30 pregovaračkih poglavlja.

Detaljne bezbjednosne provjere

No, kako je u Londonu saopštio premijer Duško Marković, pojedinci će dobiti crnogorsko državljanstvo tek nakon veoma detaljnih bezbjednosnih provjera:

"Ovdje su se svi uvjerili da je naš program jedinstven i da ovo nije prodaja nekretnina i imovine radi brzog priliva novca u budžet već radi investiranja na duže staze i dugoročnijih benefita. Uvjerili smo ih da smo obezbijedili zakonitost i transparentnost ovog modela i sigurnost ulaganja. Promovisali smo model koji isključuje svaku vrstu improvizacije ili kompromitacije države ili čitavog procesa. Angažovali smo kredibilne marketinške agencije kao i agencije koje rade bezbjednosne provjere", poručio je crnogorski premijer Duško Marković u Londonu.

Marković: Ovo nije prodaja nekretnina i imovine radi brzog priliva novca u budžet
Marković: Ovo nije prodaja nekretnina i imovine radi brzog priliva novca u budžet

Vlada je u pripremi projekta ekonomskog državljanstva, koji je na snazi od 1. januara ove godine, izabrala tri agenta za posredovanje kao i dva agenta za ocjenu međunarodne podobnosti u okviru ovog projekta. Agenti za posredovanje su Apex Capital Partners Podgorica, Arton Group Austrija i Henley & Partners Jersey, dok su izabrani agenti za ocjenu međunarodne podobnosti Exiger Kanada i S-RM Intelligence and Risk Consulting, Velika Britanija.

U Vladi Crne Gore do 2020. godine očekuju višemilionski priliv po tom osnovu.

"U narednoj godini očekujemo oko 15 miliona eura prihoda , pri čemu smo na donjoj granici očekivanja u smislu prihoda po osnovu ekonomskog državljanstva", saopštio je prošle sedmice na konferenciji za novinare predstavnik Ministarstva finansija Bojan Paunović.

U igri četiri projekta

Crnogorskim ekonomskim državljanstvom je predviđeno da zainteresovani klijent uloži najmanje 250.000 eura u neki od razvojnih projekata koji je prethodno odobrila Vlada u nerazvijenom području, poput sjevera Crne Gore ili 450.000 eura u neki od projekata u razvijenom području. Uz to Vlada naplaćuje naknadu do 100.000 eura po zahtjevu.

U startu Vlada je saopštila očekivanje da tokom trogodišnjeg perioda, na koliko je projekat ekonomskog državljanstva zasad ograničen pristigne 2 hiljade aplikacija za dobijanje ekonomskog državljanstva. Ipak, do sada su "u igri" ćetiri projekta.

Za prvi od njih, u junu ove godine Vlada je dala saglasnost da vlasnici firme "Kolašin Resort & Spa" koju je osnovala kompanija iz Malezije a koja treba da gradi kondo hotel u Kolašinu, na crnogorskom sjeveru, vrijedan 11 miliona eura, mogu dobiti državljanstvo Crne Gore na osnovu te investicije.

Vlada naplaćuje i naknadu do 100.000 eura po zahtjevu
Vlada naplaćuje i naknadu do 100.000 eura po zahtjevu

Vlada je u novembru prihvatila tri kandidature investicija u turizam na osnovu kojih će investitori moći dobiti privilegovano državljanstvo preko ekonomskog programa.

Prihvaćen je projekat firme "CG Resort", iza koje stoje ruski investitori, za gradnju hotela u Kolašinu, kao i prijedlozi "Adriatic propertis" Vei Seng Pol Pua za gradnju hotela Kraljičina plaža u Miločeru, nadomak Budve, i firme Petrosa Statisa Durmitor hotel and villas za gradnju hotela Durmitor na Žabljaku, poznatom zimskom centru Crne Gore.

Inače, program ekonomskog državljanstva primjenjuje se i u pojedinim zemljama članicama EU koje su geografski slične Crnoj Gori, kao što su Austrija, Malta i Kipar, Portugal …

Osim Evropske unije, i Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozoravao na rizike programa ekonomskog državljanstva.

Prilikom službene posjete Crnoj Gori u julu ove godine, iz MMF-a su upozorili na reputacione i rizike finansijskog integriteta. Da bi se ublažili ovi rizici, iz MMF preporučuju da nadležni organi obezbijede sveobuhvatnu provjeru podnosilaca zahtjeva, uključujući i izvore bogatstva, kao i transparentnost, koja uključuje objavljivanje imena državljana-korisnika ovog programa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG