Dostupni linkovi

Izlaz je u zapošljavanju a ne u rezovima


Vlada Hrvatske
Vlada Hrvatske
Opća ocjena stanja u hrvatskoj ekonomiji što ju je dalo 450 hrvatskih poduzetnika u anketi „Privrednog vjesnika“ je 2,31 - nešto više nego godinu ranije.

Gospodarski rast u sljedećoj godini bit će isti ili nešto veći nego ove godine, slična je ocjena i oko uvjeta investiranja i oko porasta izvoza, većina ispitanih očekuje da će preživjeti krizu, ne očekuje se povećanje poreza, ali se - pogotovo u trgovini – očekuju bolji prihodi.

Koliko su prerađivači, a pogotovo trgovina optimistični, toliko su građevinari duboko pesimistični. Opća je ocjena kako je na potezu država, odnosno nova Vlada koja će biti formirana krajem ovog tjedna.

Koji su potezi kojima bi država olakšala položaj ekonomiji – prenosi urednik „Privrednog vjesnika“ Darko Buković:

„Smanjenje poreza na radnu snagu, odnosno činjenica da je preskup rad, a ne radnik i rješavanje nelikvidnosti su se pokazali kao dva iznimno btina traženja poduzetnika od države, ako možemo tako reći.“

Žarko Primorac
Žarko Primorac
Nasuprot prognozi Svjetske banke o padu hrvatskog društvenog bruto proizvoda u 2012. godini, ekonomski analitičar Žarko Primorac kazao je kako je blagi optimist, i da nova Vlada može iskoristiti dva pozitivna psihološka momenta – ulazak u Europsku uniju i smjenu vlasti za promjenu trenda i rast društvenog bruto proizvoda u sljedećoj godini .

„S tim da dodatno treba nešto reći – ne treba plašiti poslovni svijet novim nametima, novim porezima, novim restrikcijama jer – nitko se nikada i nigdje nije izvukao iz krize restrikcijama i smanjivanjem na tanje i manje nego se izvukao iz krize pojačanim naporima da se povećaju investicije, proizvodnja i izvoz“, kaže Primorac.

Optimizam ne pomaže

Drugu godinu zaredom najbolji ekonomski analitičar po izboru čitatelja „Privrednog vjesnika“ je naš čest sugovornik, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić, koji je kazao kako mu je već pomalo dosta da analizira, nego da je vrijeme da se nešto i promijeni. On se suprotstavio Primorčevom umjerenom optimizmu.

„Mi smo u ovom tranzicijskom razdoblju uništili institucije koje pomažu poduzetnicima da stvaraju proizvode koji kasnije mogu biti manje ili
„Mi smo u ovom tranzicijskom razdoblju uništili institucije koje pomažu poduzetnicima da stvaraju proizvode koji kasnije mogu biti manje ili više konkurentni", ocjenjuje Ljubo Jurčić.
više konkurentni. Proizvod ne nastaje na tržištu, on samo konkurira na tržištu. On nastaje u društvu, državi koja je organizirana. Mi na žalost nismo izgradili takvu državu, tako da ćemo – na žalost – iduće godine imati manje proizvoda i manje kompanija koje proizvode, i tu nikakav optimizam ne može pomoći“, tvrdi Jurčić.

Rješenje za Hrvatsku nije ni u fiskalnoj, ni u monetarnoj politici, kazao je.

„Nemojte gledati iduću vladu po tome koliko reže, nego po tome koliko zapošljava! I to je jedino rješenje za Hrvatsku – zapošljavanje i proizvodnja. Fiskalna i monetarna politika će pratiti. One nisu tu da mi radimo za njih, nego da one rade za nas. Rješenje je u otvaranju radnih mjesta i u domaćoj proizvodnji, pa – ako dio te domaće proizvodnje završi u izvozu, bit će još bolje, a ako ne završi – više ćemo raditi sami za sebe pa će nam opet biti bolje!“, naglasio je Jurčić.

Inače, zajednička je ocjena svih ekonomskih analitičara da se Hypo banka povlači iz srednje i jugoistočne Europe iz svojih razloga i da to ne znači početak povlačenja stranih banaka, jer i dalje ovdje imaju veće profite i stabilnije su nego u domicilnim državama.
XS
SM
MD
LG