Dostupni linkovi

Ekonomisti: Ne srljati u kredite da bi se popunio budžet


FOTO: e-novine.com
FOTO: e-novine.com
Nakon dramatičnog upozorenja Mlađana Dinkića, kandidata za ministra finansija i privrede u novoj vladi Srbije, da u budžetu ima novca za isplatu plata i penzija samo do kraja avgusta, oglasilo se odlazeće ministarstvo finansija, koje je opovrglo ovu Dinkićevu tvrdnju.

Javne finansije Srbije su stabilne i država će i u narednom periodu nastaviti da na vreme izvršava sve svoje obaveze.

"Trenutno se na računima izvršenja Republike Srbije nalazi više od 35 milijardi dinara, a do kraja meseca se očekuje dodatni priliv od oko 10 milijardi dinara od emisije obveznica", navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Iako je državni buđelar u dubokom minusu, na šta su upozoravale i međunarodne institucije, ekonomski stručnjaci, sagovornici Radija Slobodna Evropa, ocenjuju da je upozorenje budućeg čuvara državnog novca, ipak, melodramatično preterivanje.

Budući ministar privrede i finansija Dinkić izjavio je da je stanje u državnoj kasi katastrofalno, da je budžetski deficit koji je ostavila prethodna vlast, predvođena Demokratskom strankom, 7 posto bruto društvenog proizvoda i da će para za plate i penzije biti samo do avgusta. Međutim, njegova najava novih zaduživanja, uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, kao i kod Ruske Federacije, kako bi se do novca u budžetu došlo, za ekonomskog novinara Mišu Brkića predstavlja najmračniji scenario koji nova vlada može da ponudi.

I MMF, i Svetska banka, i sve druge međunarodne institucije, upozoravale su u poslednjim mesecima odlazeće vlade da je Srbija u ozbiljnoj dužničkoj krizi i da se ne sme dalje zaduživati već da mora da napravi kredibilan plan štednje, podseća Brkić.

“Zaista je najstrašniji scenario da država nastavi da se zadužuje da bi isplaćivala plate i penzije zaposlenih u državnoj administraciji, koji su i do sada, u protekle četiri godine krize, živeli odlično – podsetiću da su njihove plate gotovo za 200 evra veće od proseka plata u privatnom sektoru privrede. Zato ne vidim u čemu je problem da se njihove plate smanje”, ističe Brkić.

Suprotnost logici zaduživanja

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović tvrdi da uopšte nije tačno da se na ovom nivou budžetskog deficita ne mogu finansirati plate i penzije, odnosno, da je ta Dinkićeva tvrdnja pomalo melodramatizovana.
FOTO: novosti.rs
FOTO: novosti.rs

“Sa ovim nivoom budžetskog deficita i nivoom deficita koji je projektovan moglo bi se u vrh glave desiti da zafali novca da se isplati jedna plata ili jedna penzija u javnom sektoru, a to se kod nas obično radilo tako što prebace u narednu budžetsku godinu, pa se prave da toga uopšte i nema, pošto je naš budžet prikaz tokova gotovine, a ne prihoda i rashoda. Dakle, uopšte nije tačno da od 1. septembra neće biti para za plate i penzije. Tako budžet ne funkcioniše”, podseća Stevanović i naglašava da Srbija, umesto da se zadužiuje za plate i penzije u javnom sektoru mora da nađe način da ih smanji.

Miša Brkić kritikuje i Dinkićevu najavu da se deo ruskog kredita namenjenog železnicama preusmeri u budžetsku potrošnju.

“Dakle, dobijete kredit da javnu infrastrukturu, kao što je železnica, popravite jer je najgora ne u Evropi nego na planeti možda - samo Bangladeš ima sličnu železnicu našoj - a vi ćete te pare namenjene razvoju ponovo da pojedete i potrošite na plate i penzije”, upozorava Brkić.

I Aleksandar Stevanović smatra da je pogubno budući ruski kredit namenjen železnici preusmeriti u budžet, odnosno, u tekuću potrošnju.

“Ne postoji zaduženje koje ima smisla ako to zaduženje ide u tekuću potrošnju. Dakle, to je potpuno iskrivljena slika državnog zaduživanja. Jedini smisao koji ima državno zaduživanje jeste da se finansira upravo infrastruktura i drugi projekti koje privatni sektor u datom momentu ne može da isfinansira ili to što država može da obezbedi njihovo finansiranje pod boljim uslovima. Dakle, ovo je svaka suprotnost smislenoj logici državnog zaduživanja", kategoričan je Stevanović.
XS
SM
MD
LG