Dostupni linkovi

Preti opasnost od globalne recesije


Ilustrativna fotografija
Ekonomisti upozoravaju na opasnot od druge globalne recesije, imajući u vidu drastičan pad prodaje na američkom tržištu nekretnina kao i akcija na berzama širom sveta.

Dugoročno gledano, svetu predstoji „japanizacija“ sa veoma sporim privrednim rastom i niskim kamatnim stopama.

Džulian Džezop (Julian Jessop), glavni ekonomista u „Kapital Ikonomiks“ (Capital Economics) kaže za britanski „Dejli Telegraf“ (Daily Telegraph) da globalni rast posrće i da su izgledi za najveće ekonomije sveta nimalo optimistični.

U Velikoj Britaniji, prinosi od obveznica na dugoročne vladine dugove pali su na rekordnih 2.87 procenta, jer investitori traže sigurnija utočišta nakon što su ključni ljudi u Centralnoj banci upozorili da postoji veliki rizik od još jedne recesije kao i da smanjeni broj kredita ukazuje da su prihodi domaćinstava pod velikim pritiskom.
Američki dolar je pao na najniži nivo u odnosu na japanski jen u poslednjih 15 godina. Ekonomista Džulian Džezop upozorava da SAD preti rizik od deflacije

Britanska bankarska asocijacija je objavila da je kreditni rejting oslabljen jer je broj novih kredita pao sa 34.575 u junu na 33.698 u julu. Zbog ovih nepovoljnih podataka funta je pala za jedan cent u odnosu na dolar.

Cene roba i deonice znatno su pali u utorak jer trgovci procenjuju da će profitabilnost preduzeća i tražnja za robom padati u narednim mesecima.
Strah od nove recesije dodatno su podstakli nepovoljni podaci o padu prodaje nekretnina u SAD od 27.2 odsto – što je najniža stopa u poslednjih 15 godina.

Fil Džordan (Phil Jordan) iz „Monujument Sekjuritis“ (Monument Securities), koji se bavi prometom hartija od vrednosti, ističe da su ovi podaci „zastrašujući“.

Tomi Long (Tommy Leung), šef odeljenja švajcarske banke UBS za evropsku kredintu strategiju da slabiji od očekivanih podaci o ekonomskom stanju u SAD u poslednjih nekoliko sedmica dodatno opterećuju svetska tržišta. Investitori sve više strahuju da SAD i Zapadnoj Evropi preti japanski scenario sa niskim rastom i kamatama i sve starijom populacijom.

Nakon ekonomskog buma 1980-ih, Japan je upao 90-ih u dugogodišnju krizu u kojoj su se preplitali recesija i stagnacija, od kojih i dan danas trpi posledice.

Američki dolar je pao na najniži nivo u odnosu na japanski jen u poslednjih 15 godina. Džulian Džezop upozorava da SAD preti rizik od deflacije i naginje protekcionizmu, tako što bi najpre ograničio uvoz iz Kine.

Pojedini stručnjaci tvrde da restriktivne mere kao što je planirano smanjenje potrošnje u Britaniji, izaziva dodatni strah od usporavanja privrede.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG