Dostupni linkovi

MMF upozorava na humanitarnu krizu u Afganistanu


Muškarci u restoranu u Heratu, Afganistan, 10. septembra 2021.

Međunarodni monetarni fond saopćio je da su “duboko zabrinuti" zbog ekonomske situacije u Afganistanu i upozoravaju da se zemlja suočava s "humanitarnom krizom".

Komentar dolazi mjesec dana nakon što su talibanski militanti preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Od tada su MMF i druge institucije obustavile finansiranje zemlje.

Glasnogovornik MMF a Gerry Rice izjavio je u četvrtak da će, uprkos zabrinutosti, finansijski aranžman s Afganistanom ostati suspendovan.

On je novinarima u Washingtonu rekao da bi neposredan fokus trebalo usmjeriti na pomoć afganistanskom narodu, omogućavanje protoka doznaka i pružanje pomoći zemljama koje primaju afganistanske izbjeglice.

Čak i prije nego što su talibani preuzeli kontrolu, ekonomija Afganistana bila je izuzetno osjetljiva.

Uz 20 godina strane pomoći, oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda Afganistana rezultat je međunarodne pomoći.

No, otkad su talibani 15. augusta preuzeli kontrolu nad Kabulom, strani donatori obustavili su pomoć Afganistanu, rekavši da će sredstva biti uslovljena ponašanjem nove vlade koju predvode talibani, koju još nije priznala nijedna zemlja.

Osim MMF-a, Svjetska banka i strane vlade također su obustavile isplate. Bankovni transferi individuama u Afganistanu također su blokirani. Zbog toga su se afganistanski građani suočili s rastućom inflacijom i siromaštvom.

Zamrznuto je i oko 9 milijardi dolara deviznih rezervi afganistanske centralne banke, od kojih se većina drže u Sjedinjenim Državama.

Upozorenje MMF-a 16. septembra odražava i primjedbe generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa, koji je dvije sedmice ranije rekao da se Afganistan suočava s "humanitarnom katastrofom" i potpunim kolapsom osnovnih usluga pod talibanskom vlašću.

Izvor: RSE, Reuters, AP
XS
SM
MD
LG