Dostupni linkovi

Luka u Los Angelesu radiće non-stop kako bi se smanjili problemi u snabdijevanju


Neistovareni kontejneri na terminalu luke Long Beach u Los Angelesu, 7. april 2021.
Neistovareni kontejneri na terminalu luke Long Beach u Los Angelesu, 7. april 2021.

Luka u Los Angelesu, jedna od najvećih američkih luka, radiće 24 sata na dan kako bi se pokušali smanjiti dugi redovi kargo brodova. Ova luka koja prihvata 40 posto kargo kontejnera koji ulaze u Sjedinjene Države, već mjesecima se suočava sa problemima.

Potez dolazi u trenutku kada zvaničnici pokušavaju da olakšaju poteškoće u dostribuciji robe koje bi mogle dovesti do nestašica oko Božića, prenosi BBC.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je kompanije u Sjedinjenim Državama da pomognu u olakšavanju blokade prohodnosti lanaca snabdijevanja koji prijete da nanesu štetu maloprodaji i uspore globalni oporavak svjetske ekonomije u pandemijskoj krizi.

Nestašice i poskupljenja uzdrmale svet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Biden je 13. oktobra rekao da će dvije velike luke u Kaliforniji raditi non-stop kako bi se ukloniči čepovi na uskim grlima ruta za snabdijevanje. Pored povećane aktivnosti u lukama nekoliko velikih američkih maloprodajnih lanaca i dostavljača takođe planiraju da povećaju radne sate.

Ovo je “prvi veliki korak u ubrzavanju kretanja roba i materijala kroz naše lance snabdijevanja”, rekao je Biden, dodajući da će vlada biti duboko uključena u procedure.

Izazovi pred kojima su se našli globalni lanci snabdijevanja bili su u fokusu sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupe 20 (G20) kao manjih okupljanja ministara finansija Grupe 7 (G7).

Svjetska banka je procijenila da je 8,5 posto globalnih dostava u kontejnerima zaglavljeno u ili oko luka dok se ekonomija otvara a dobavljači se bore da podmire iznenadni porast u potražnji roba.

XS
SM
MD
LG