Dostupni linkovi

Slede novi ekološki protesti u Srbiji


Blokada saobraćaja u Beogradu, na protestima 4. decembra.
Blokada saobraćaja u Beogradu, na protestima 4. decembra.

Savo Manojlović iz Pokreta "Kreni promeni", jedan od organizatora ekoloških protesta u Srbiji, rekao je da protesti neće stati dok ne budu ispunjeni zahtevi vezani za izmene Zakona o referendumu i povlačenje Zakona o eksproprijaciji.

Izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi Skupština je usvojila krajem novembra, a svoj potpis na zakon stavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čime je on stupio na snagu.

Izmene Zakona o eksproprijaciji je Skupština usvojila, ali ih predsednik Srbije nije potpisao. Pod pritiskom protesta, najavio je revidiranje tog zakona. Vučić je 7. decembra izjavio da je "pronađeno rešenje" za zakon o eksproprijaciji.

Pojašnjavajući zahteve protesta, Savo Manojlović je 7. decembra na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da u usvojenom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi traži ukidanje spornih odredbi.

Prema propisima, u Srbiji građani mogu da predlože zakon Skupštini ako skupe 30.000 potpisa.

Kako je objasnio Manojlović, usvojene izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi su propisale takse - odnosno, građani kad skupe 30.000 potpisa moraju da plate taksu od milion i dvesta hiljada dinara kako bi njihov zakon bio predložen. Manojlović je rekao da je jedan od osnovnih zahteva da se ta taksa ukine.

"Mi smatramo da se ovim ograničava pravo građana na predlaganje zakona", rekao je Manojlović.

Druga dva uslova, kako je naveo Manojlović, vezana su za biračke odbore.

"Tražimo da građani koji narodnom inicijativom pokrenu referendum, moraju imati predstavnike koji će kontrolisati kako se glasa", rekao je Manojlović.

Treći uslov, kako je dodao, u vezi je sa rokom važenja referenduma – budući da je stavljeno da nakon godinu dana može da se ponovi referendum, što je i Venecijanska komisija istakla kao problematičnu tačku.

"To znači da će u nedogled moći da se ponavlja referendum ako niste zadovoljni njegovim ishodom", rekao je Manojlović na konfenerenciji za novinare.

"Imamo i druge primedbe koje ćemo dostaviti Skupštini i predsedniku, ali prvi uslov je ultimativan i protesti neće stati dok se on ne ispuni", zaključio je Savo Manojlović.

Širom Srbije blokiran saobraćaj, Vučić najavljuje moguće izmene Zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Vučić: Blokade protivzakonite

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 7. decembra da zatvaranje autoputa ne može da bude u skladu sa zakonom i da je "apsolutno nemoguće tražiti da policija učestvuje u tome".

"Tražite da policija u tome učestvuje, to je apsolutno nemoguće. Kako da pošaljemo policiju da učestvuje u nečemu što je protivzakonito", rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska gradilišta u Beogradu na vodi.

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanje novinara rekao i da je pronađeno rešenje za Zakon o eksproprijaciji.

"Našli smo rešenje za Zakon o eksproprijaciji ali sutra ćemo o tome... Da proverimo još jednom da slučajno nešto nije protivustavno", rekao je Vučić.

Gde su bile blokade?

U subotu 28. novembra, kao i naredne subote, 4. decembra, više hiljada građana Srbije učestvovalo je u blokadama glavnih puteva širom države.

Jedan od glavnih zahteva koji se čuo sa protesta je da se povuku izmene dva zakona koje je Skupština usvojila poslednje nedelje novembra - zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Dok protivnici zakona smatraju da oni idu na ruku privatnim investitorima, takve navode negira vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

XS
SM
MD
LG