Dostupni linkovi

EK: Preporuka za kandidaturu Srbije i pregovore sa Crnom Gorom


Štefan File, evropski komesar za proširenje, na konferenciji za novinare povodom izvještaja EK, Brisel, 12. oktobar 2011.
Štefan File, evropski komesar za proširenje, na konferenciji za novinare povodom izvještaja EK, Brisel, 12. oktobar 2011.
Evropska komisija je u srijedu preporučila davanje Srbiji kandidatskog statusa za članstvo u Uniji kao i početak pregovora o pridruženju Crne Gore.

Komisija je u godišnjem izvještaju o napretku zapadnobalkanskih zemalja na putu integracija u EU BiH ocijenila negativno, dok je Kosovo napravilo ograničeni napredak.

Hrvatska, koja će postati 28 članica EU 1. jula 2013. je napravila veliki napredak u svim područjima. Komisija je ocijenila da Makedonija nije napredovala u proteklih godinu dana.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao Evropskom parlamentu da određivanje datuma pregovora Srbiji zavisi od poboljšanja odnosa sa Kosovom.

"Preporučujemo da pregovori o članstvu počnu čim Srbija zabilježi napredak po pitanju prioriteta kojeg smo idenifikovali kao ključni. To znači, daljnji koraci na normalizovanju odnosa sa Kosovom u skladu sa uslovima procesa stabilizacije i pridruživanja. Ovo je prioritet koji smo postavili," rekao je File.

U izvještaju, Komisija je rekla:

"Srbija je napravila značajan progres u ispunjavanju političkih kriterijuma, ispunjava uslove iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, konstruktivna je u procesu regionalne saradnje i u pomirenju sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom."

Evropska komisija predlaže Vijeću EU da dodijeli status kandidata Srbiji, "podrazumijevajući da će se Srbija ponovo angažovati u dijalogu sa Prištinom i da će primijeniti u dobroj volji odluke koje su do sada donesene u okviru tog dijaloga".

Srbija je naročito pohvaljena jer je postigla punu saradnju sa Haškim sudom time što je predala generale Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Srbija je isporučila 46 optuženika u Hag. Takođe, Srbija ima veoma aktivnu ulogu u procesu trajnog pomirenja i regionalne saradnje", navodi se u izvještaju.

Dijalog za viznu liberalizaciju za Kosovo do kraja godine

EK je rekla da je Crna Gora napredovala na planu političkih i institucionalnih reformi, čime je ojačan značaj parlamenta, zatim u provođenju izbornog zakona i depolitizaciji javne uprave, što ima za posljedicu jačanje nezavisnosti sudstva, mjera za borbu protiv korupcije i slobode medija.

"Crna Gora je napravila golemi korak naprijed, uvjerljivo je ispunila svih sedam prioriteta koji su joj postavljeni prošle godine, kad je dobila `zeleno svjetlo` za kandidaturu. Preduzima ozbiljne reforme, ne samo u donošenju zakona, nego pokazuje rezultate u vrlo teškim područjima, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Preduzela je i reforme pravosuđa i državne uprave i zaslužila je da krene naprijed", navodi se u izvještaju EK.

U dijelu izvještaja o BiH, Komisija je kao glavne mane navela nedostatak političke volje za reforme, vrlo slabe institucije koje nemaju dovoljno ljudi i sredstava ili koje postoje samo na papiru, ali su u praksi nefunkcionalne.

Kao prvi i najveći nedostatak navodi se da nije formirano Vijeće ministara, kao i da nije realizovana odluka o slučaju "Sejdić-Finci".

"Nemogućnost postizanja političkog dogovora o vlasti na državnom nivou stoji na putu napretka BiH, kao i da se preduzmu ključne reforme, neophodne za dalji napredak prema evropskim integracijama", piše u izvještaju.

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterija i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primjenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema.

"Kosovo je napredovalo u pogledu političkih kriterija u više značajnih područja. Nakon opštih i predsjedničkih izbora formirana je vlada koja je počela rješavanje izazova sa kojima se Kosovo suočava. Do septembra, dijalog Beograda i Prištine vođen je u generalno konstruktivnom duhu", navodi se u sažetku izvještaja Evropske komisije.

Dijalog o liberalizaciji viza između Kosova i Evropske komisije počeće krajem godine, saopštio je vršilac dužnosti Kancelarije za vezu EK u Prištini Kaldun Sino, tokom predstavljanja Izvještaja o napretku Kosova.

EK je također obećala i uspostavljanje trgovinskih sporazuma između Kosova i EU.

Hrvatska je u proteklih godinu dana napravila veliki napredak u svim područjima, što je omogućilo završetak pristupnih pregovora, a preostali dio posla treba obaviti do dana ulaska ulaska u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine, objavila je u srijedu Evropska komisija.

Ostajemo za našu preporuku o početku pristupnih pregovora, ali postignut je neznatan napredak u protekloj godini, rekao je između ostalog File, prezentujući izveštaj o napretku Makedonije.

"Glavni izazovi ostaju nezavisnost sudstva, reforme u javnoj administraciji i borba protiv korupcije. Takođe, sloboda izražavanja i dalje ostaje ozbiljan izazov. Zato je ključno postići napredak u pitanju o imenu zemlje", istakao je on.

Evropska komisija je prihvatila tzv. paket o proširenju, koji sadrži izvještaje o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, povoljno mišljenje za pristupanje Hrvatske EU, mišljenje o kandidaturi Srbije i strategiju proširenja za sljedeću godinu.
XS
SM
MD
LG