Dostupni linkovi

EK: Preporuka za kandidaturu Srbije i pregovore sa Crnom Gorom


Štefan File, evropski komesar za proširenje, na konferenciji za novinare povodom izvještaja EK, Brisel, 12. oktobar 2011.
Evropska komisija je u srijedu preporučila davanje Srbiji kandidatskog statusa za članstvo u Uniji kao i početak pregovora o pridruženju Crne Gore.

Komisija je u godišnjem izvještaju o napretku zapadnobalkanskih zemalja na putu integracija u EU BiH ocijenila negativno, dok je Kosovo napravilo ograničeni napredak.

Hrvatska, koja će postati 28 članica EU 1. jula 2013. je napravila veliki napredak u svim područjima. Komisija je ocijenila da Makedonija nije napredovala u proteklih godinu dana.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao Evropskom parlamentu da određivanje datuma pregovora Srbiji zavisi od poboljšanja odnosa sa Kosovom.

"Preporučujemo da pregovori o članstvu počnu čim Srbija zabilježi napredak po pitanju prioriteta kojeg smo idenifikovali kao ključni. To znači, daljnji koraci na normalizovanju odnosa sa Kosovom u skladu sa uslovima procesa stabilizacije i pridruživanja. Ovo je prioritet koji smo postavili," rekao je File.

U izvještaju, Komisija je rekla:

"Srbija je napravila značajan progres u ispunjavanju političkih kriterijuma, ispunjava uslove iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, konstruktivna je u procesu regionalne saradnje i u pomirenju sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom."

Evropska komisija predlaže Vijeću EU da dodijeli status kandidata Srbiji, "podrazumijevajući da će se Srbija ponovo angažovati u dijalogu sa Prištinom i da će primijeniti u dobroj volji odluke koje su do sada donesene u okviru tog dijaloga".

Srbija je naročito pohvaljena jer je postigla punu saradnju sa Haškim sudom time što je predala generale Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Srbija je isporučila 46 optuženika u Hag. Takođe, Srbija ima veoma aktivnu ulogu u procesu trajnog pomirenja i regionalne saradnje", navodi se u izvještaju.

Dijalog za viznu liberalizaciju za Kosovo do kraja godine

EK je rekla da je Crna Gora napredovala na planu političkih i institucionalnih reformi, čime je ojačan značaj parlamenta, zatim u provođenju izbornog zakona i depolitizaciji javne uprave, što ima za posljedicu jačanje nezavisnosti sudstva, mjera za borbu protiv korupcije i slobode medija.

"Crna Gora je napravila golemi korak naprijed, uvjerljivo je ispunila svih sedam prioriteta koji su joj postavljeni prošle godine, kad je dobila `zeleno svjetlo` za kandidaturu. Preduzima ozbiljne reforme, ne samo u donošenju zakona, nego pokazuje rezultate u vrlo teškim područjima, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Preduzela je i reforme pravosuđa i državne uprave i zaslužila je da krene naprijed", navodi se u izvještaju EK.

U dijelu izvještaja o BiH, Komisija je kao glavne mane navela nedostatak političke volje za reforme, vrlo slabe institucije koje nemaju dovoljno ljudi i sredstava ili koje postoje samo na papiru, ali su u praksi nefunkcionalne.

Kao prvi i najveći nedostatak navodi se da nije formirano Vijeće ministara, kao i da nije realizovana odluka o slučaju "Sejdić-Finci".

"Nemogućnost postizanja političkog dogovora o vlasti na državnom nivou stoji na putu napretka BiH, kao i da se preduzmu ključne reforme, neophodne za dalji napredak prema evropskim integracijama", piše u izvještaju.

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterija i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primjenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema.

"Kosovo je napredovalo u pogledu političkih kriterija u više značajnih područja. Nakon opštih i predsjedničkih izbora formirana je vlada koja je počela rješavanje izazova sa kojima se Kosovo suočava. Do septembra, dijalog Beograda i Prištine vođen je u generalno konstruktivnom duhu", navodi se u sažetku izvještaja Evropske komisije.

Dijalog o liberalizaciji viza između Kosova i Evropske komisije počeće krajem godine, saopštio je vršilac dužnosti Kancelarije za vezu EK u Prištini Kaldun Sino, tokom predstavljanja Izvještaja o napretku Kosova.

EK je također obećala i uspostavljanje trgovinskih sporazuma između Kosova i EU.

Hrvatska je u proteklih godinu dana napravila veliki napredak u svim područjima, što je omogućilo završetak pristupnih pregovora, a preostali dio posla treba obaviti do dana ulaska ulaska u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine, objavila je u srijedu Evropska komisija.

Ostajemo za našu preporuku o početku pristupnih pregovora, ali postignut je neznatan napredak u protekloj godini, rekao je između ostalog File, prezentujući izveštaj o napretku Makedonije.

"Glavni izazovi ostaju nezavisnost sudstva, reforme u javnoj administraciji i borba protiv korupcije. Takođe, sloboda izražavanja i dalje ostaje ozbiljan izazov. Zato je ključno postići napredak u pitanju o imenu zemlje", istakao je on.

Evropska komisija je prihvatila tzv. paket o proširenju, koji sadrži izvještaje o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, povoljno mišljenje za pristupanje Hrvatske EU, mišljenje o kandidaturi Srbije i strategiju proširenja za sljedeću godinu.
XS
SM
MD
LG