Dostupni linkovi

EK primila pismo evroposlanika, bez komentara o Varhelyevoj ulozi u BiH


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji)
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji)

Zvaničnici Evropske komisije (EK) potvrđuju da su dobili pismo 30 evropskih zastupnika koji dovode u pitanje ulogu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia (Varhelji) u krizi u Bosni I Hercegovini.

„Naravno, mi ćemo kao i uvek odgovoriti na pismo evropskih poslanika i ostavićemo reakciju na pitanje koje su poslanici postavili za naš odgovor”, izjavio je novinarima Eric Mammer (Erik Mamer) portaprol predsednice EK, Urusle von der Leyen (fon der Lajen) kojoj je upuċeno pismo.

Međutim, on nije želeo da komentariše navode evropskih zastupnika koji su u pismu izrazili zabrinost aksijama evropskog komesara za proširenje i njegove navodne dogovore sa članom predsedništva BiH, Miloradom Dodikom, u vezi sa datumom posebne sednice Narodne skupštine RS i da će biti objavljen šestomjesečni moratorijum za donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija.

Upitan dali su akcije Olivera Varhelyia kopatibilne sa stavom EU o krizi u Bosni i Hercegovini, Mamer je spomenuo izjavu evropskog koemsara za proširenje nakon njegove posete u BiH.

“Vjerujem da je i sam komesar (Varhelyi) nakon posete Bosni I Hercegovini dao izuzetno jasnu izjavu o naporima koje vlasti BiH moraju preduzeti da bi krenule svojim evropskim putem. Ove izjave su očigledno u potpunosti u skladu sa stavom EU i EK po ovom pitanju”, naveo je Mammer.

Grupa zastupnika Evropskog Parlamenta je u sredu 12 januara uputilo pismo predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli von der Leyen tražeći od nje da se istraži uloga evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia u krizi u Bosni i Hercegovini.

Pismo je potpisalo trideset evropskih zastupnika. Oni postavljaju pitanje predsednici EK da se izjasni da li smatra da je ponašanje komesara Varheljija bilo u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH.

Povod za ovo pismo, kako stoji u tekstu, jeste procureli dokument koji je potpisao šef delegacije EU u BiH Johan Sattler, gde on sugeriše da je komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi otvoreno dogovarao s Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH “potencijalno razbijanje BiH”.

Evropska komisija je obavezana da odgovori na svako pismo koje dolazi iz Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG