Dostupni linkovi

Einstein je još u pravu


James Gillies
James Gillies
Prevela Sabina Čabaravdić

Evropska organizacija za nuklearna istraživanje (CERN), smještena u Ženevi prošle je godine objavila kako su njeni naučnici izveli eksperiment kojim je moguće pobiti Einsteinovu Teoriju relativiteta.

Prema posljednjim informacijama koje stižu iz CERN-a međutim, naučnici priznaju da su tokom pokusa napravili propust, o čemu je za Radio Slobodna Evropa govorio portparol te evropske organizacije, James Gillies.

RSE: I naučnici i laici bili su poprično iznenadjeni kada ste prošloga septembra objavili da su neutroni prešle 730 kilometara za 60 nanosekundi brže od svjetlosti. Da se to i dokazalo, posljedice za modernu nauku bi bile ogromne. Sada objavljujete da je taj iznimno sofisticirani eksperiment možda “malo otišao u krivo”. Što je objašnjenje?

James Gillies: Prije svega mi još uvijek ne znamo da li postoji objašnjenje, i nećemo to ni znati dok eksperiment ne ponovimo. Nekoliko je stvari u igri, na koje se može sumnjati. Zato treba obaviti još eksperimenata da bismo apsolutno bili sigurni o čemu je riječ.

RSE: Ali moram vas pitati da li je moguće da se, u tako složenom eksperimentu, greška svede na optičke kablove, kako je to prvotno bilo izvještavano?

Gillies: Vidio sam na nekim mjestima takve izvještaje. Sada imamo optička vlakna koja su malo suptilnija od kablova. Naravno da je u pitanju nešto više od labavog kabla, ali to još ispitujemo. Naglašavam da to nećemo ni znati sve dok ne ispitamo i provjerimo sve u CERN-u.
Albert Einstein na predavanju Pittsburghu, decembar 1934.
Albert Einstein na predavanju Pittsburghu, decembar 1934.

RSE: U novembru prošle godine obavljen je i drugi test, koji je potvrdio istraživanja onog prvog, unatoč skepticizmu naučnika. Može li s greška ponoviti dva puta za redom?

Gillies: Prvi test je obavljen s dosta širokim pulsirajućim snopom, a drugi s mnogo usmjerenijm. Rezultati iz oba mjerenja bili su kompatibilni, neutroni su bili brži od svjetlosti za 3 nanosekunde.

RSE: Što je sljedeći korak? Može li se eksperiment ponovit, i ako može, kako brzo?

Gillies: U CERN-u se sada raspravlja o prenošenju akceleratora, u maju ove godine, ali je prerano reći da li će biti preneseni ili ne.

RSE: Znači, ipak postoji neka šansa da Einstein, na kraju bude pobijen?

Gillies: Mislim da odluka još nije donesena, ali mislim da je preovlađujući osjećaj kako se Einsteinova teorija neće pobiti, i da će biti otkrivena neka greška. Ali isto tako mislim da je postignut ogroman napredak da se to može izmjeriti i da je vrlo impresivna preciznost koju smo postigli kod mjerenja.
XS
SM
MD
LG