Dostupni linkovi

Einstainova arhiva dostupna na internetu


Albert Einstein
Albert Einstein
Kompletna arhiva Alberta Einstaina, od ličnih pisama ljubavnicama do svezaka sa zapisima iz revolucionarnih istraživanja, bit će prvi put u cjelosti predstavljena na internetu.

Hebrejski univerzitet u Jerusalimu, koji je vlasnik dokumentacije ovog njemačkog fizičara jevrejskog porijekla, izvući će za ovu priliku zapise iz sefa u kojem se kontrolišu klimatski uslovi, fotografisati ih u visokoj rezoluciji i postaviti na internet. Time će javnost moći da stekne potpuniju sliku o ovom naučnom geniju.

Od 2003. godine na svjetsku mrežu postavljeno je samo 900 snimaka originalnih rukopisa, što čini oko polovine arhive.

Sada će, uz pomoć britanske Fondacije Polonsky, koja je radila i na digitalizaciji papira Isaaca Newtona, svih 80.000 zapisa iz Einstainove kolekcije biti katalogizovano, a sadržaji uvezani referencama.

Osvježeni web portal, koji je danas predstavljen, sadrži sve iz Einstainove arhive, a istraživači mogu da dobiju pristup dokumentima za koje do sada nisu ni znali da postoje.

"Znanje nije u skrivanju, nego u otvorenosti", izjavio je predsjednik Hebrejskog univerziteta. Einstain, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, čija je teorija relativiteta osnova savremene nauke, bio je jedan od osnivača ovog univerziteta.

Svoju arhivu zavještao je ovoj akademskoj ustanovi, koja ju je preuzela poslije njegove smrti 1955. godine.

Portal trenutno nudi uvid u prvih 2.000 dokumenata na 7.000 stranica, koji pokrivaju Einstainov lični i profesionalni život do 1921. godine.

U narednim godinama arhivari će postepeno povećavati kolekciju.
XS
SM
MD
LG