Dostupni linkovi

Egipat: Islamisti odbacili zahtjeve o odgađanju ustavnog referenduma


Vojna garda ispred palate predsjednika Mubaraka tokom protesta, decembar 2012.
Vojna garda ispred palate predsjednika Mubaraka tokom protesta, decembar 2012.
Koalicija Muslimanske braće i drugih islamističkih grupa u Egiptu pozvala je u subotu da referendum o nacrtu Ustava bude održan 15. decembra, kako je i najavljeno, uprkos zahtjevima za odgađanje.

Vodeća islamistička koalicija "potvrdila je potrebu za mjerama radi održavanja referenduma na vrijeme, 15. decembra, bez ikakvih izmjena ili odgoda", rekao je portparol grupe na konferenciji za novinare.

Među govornicima na konferenciji, emitovanoj uživo na državnoj televiziji, bio je i Hajrat al-Šater, kandidat Muslimanske braće za predsjednika prije nego što je diskvalifikovan, poslije čega je na mjesto šefa države došao Muhamed Mursi, prenosi Reuters.

Istovremeno, egipatska vojska upozorila je na "katastrofalne posljedice" ukoliko se politička kriza koja potresa zemlju ne riješi kroz dijalog.

Vojska navodi u saopštenju pročitanom u subotu na državnoj televiziji da je ozbiljni dijalog "najbolji i jedini" način da se prevaziđe sve dublji politički spor u zemlji, prenosi AP.

Egipatski opoziconi demonstranti proveli su noć s petka na subotu ispred predsjedničke palate u Kairu, nakon što su probili bezbjednosni kordon i stigli do zidova palate.

Opozicija smatra da Morsi nije ponudio tražene ustupke o svojoj odluci da proširi svoja ovlaštenja i održi referendum o nacrtu novog ustava.

Desetine hiljada ljudi okupile su se u ulicama nedaleko od palate nakon što je odbijen poziv predsjednika Mohameda Morsija na dijalog.

Glavni opozicioni pokret Nacionalni front za spasenje saopštio je da neće učestvovati u razgovorima sa Morsijem čije je održavanje predsjednik Egipta ponudio za subotu.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i koordinator ovog pokreta Mohamed el Baradei pozvao je političke grupe da ne pristanu na dijalog sa Morsijem zbog njegove politike čvrste ruke i svršenog čina.

Još dvije opozicione grupe najavile su da će bojkotovati razgovore.

Predsjednik Morsi naljutio je svoje protivnike kada je u televizijskom govoru prije dva dana odbio da ukine sporni dekret i odgodi referendum.

Njegove pristalice smatraju da je dekret potreban da sudovi ne bi ometali neophodne reforme.

Protivnici ove ideje smatraju da je nacrt ustava suviše brzo prošao raspravu u parlamentu i da ne štiti dovoljno demokratske, vjerske i građanske slobode, zbog čega se protive održavanju referenduma.
XS
SM
MD
LG