Dostupni linkovi

Egipat: Prosvjednici sve brojniji, vlast ukinula internet


Zaoštravaju se protesti u Egiptu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

(Video: Prosvjedi u Egiptu, 28. siječanj 2011)


Mirjana Rakela

Prosvjednici u Kairu traže odlazak dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Od utorka u nasilju je život izgubilo osmero ljudi. Prema novinskim agencijama oko tisuću demonstranata je u zatvoru.

U četvrtak navečer se u Kairo vratio Mubarakov oponent, bivši šef Međunarodne Agencije za atomsku energiju i dobitnik Nobelove nagr
Egipćani su, kao i građani većine bliskoistočnih zemalja nezadovoljni stalnim rastom cijena, visokom stopom nezaposlenosti,ali i represijom vlasti.
ade za mir Muhamed El- Baradei kako bi se pridružio prosvjedima.

Prema informacijama Al-Jazeere, El Baradeiju policija je ograničila kretanje. Vlast otežava pristup internetu i mobilnoj telefoniji, kako bi onemogućila organizaciju prosvjeda.

Egipćani su, kao i građani većine bliskoistočnih zemalja, nezadovoljni stalnim rastom cijena, visokom stopom nezaposlenosti,ali i represijom vlasti.

FOTOGALERIJA Egipat: Sukob policije i demonstranata

x


Petak je kritični dan za Mubarakov režim, procjenjuju analitičari.

Islamističko Muslimansko bratstvo dalo je podršku demonstracijama i pozvalo Egipćane da se pridruže prosvjedima.

U četvrtak navečer je i američki predsjednik Barack Obama uputio poruku svom savezniku da su političke reforme nužne, ali je pozvao i prosvjednike i vlast na mir.

Sedam novinara još uvek u zatvoru

Obama nije zaboravio istaknuti da je Mubarak vrlo koristan partner u arapskom svijetu, dodajući kako je kao šef Bijele kuće uvijek pozivao arapske lidere na reforme.

"Nadam se da nasilje neće biti odgovor na rješavanje problema u Egiptu. Vlada treba pokazati suzdržanost, ali i prosvjednici moraju nastojati da se izbjegne nasilje. Važno je da postoji način na koji se može izraziti opravdano nazadovoljstvo", rekao je Obama.

Muhamed El-Baradei okružen pristalicama u Kairu, 28. januar 2011. godine
"Postoje vrijednosti za koje mi Amerkinci smatramo da su univerzalne. Sloboda govora i izražavanja, mogućnost komunikacije društevnim mrežama. To nije ništa manje značajno u arapskom svijetu nego ovdje u Sjedinjenim Državama"
, naglasio je on.

Usprkos pozivima na suzdržanost, policija se u Kairu sukobila s demonstrantima. Upotrebljeni su suzavac i vodeni topovi za razbijanje demonstracija.

Slična situacija je i u Suezu, Aleksandriji i još nekim gradovima. Novinari ističu da su prosvjednici uglavnom mlađi, urbani ljudi.

Zbivanja u arapskom svijetu imali sa sasvim logično odjeka i na Svjetskom ekonomskom forumu.


Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa je u srijedu istaknuo kako su događanja u Egiptu, kao i Tunisu i Jemenu, jasan znak da su reforme nužne.

Specijalne policijske snage koje su raspoređene po egipatskim gradovima, tuku sve što im se nađe pod palicama, čak i novinare.

Komitet za zaštitu novinara upozorio je da je fotograf AP-a pretučen, dok je televizijska ekipa te agencije iz zatvora puštena tek danas. Još uvijek se u zatvoru nalazi sedam novinara koji su izvještavali s demonstracija.
XS
SM
MD
LG