Dostupni linkovi

Egipat: Vlada podnela ostavku, nemiri ne prestaju


Demonstracije u Kairu 29. januar 2011
Demonstracije u Kairu 29. januar 2011
Državna televizija Egipta objavila je u subotu da je vlada posle višednevnih protesta na ulicama gradova širom zemlje danas zvanično podnela ostavku.

Hiljade ljudi i u subotu su se okupile u centru Kaira na žestokom antivladinim protestima, tražeći ostavku predsednika, uzvikujući "Dolje sa Mubarakom", javlja CNN.

Predsednik Hosni Mubarak je u govoru kojim se u petak uveče obratio naciji a koji je prenosila državna televizija obećao da će promeniti vladu ali je stavio do znanja da ne namerava i sam da ode sa vlasti.

Na ulicama Kaira od petka se nalazi i vojska. U sukobima, koji su zahvatili pored Kaira i druge gradove, poginulo je najmanje 35 ljudi.

Agencija EFE, međutim javlja da je poginulo višeod 50 demonstranata i policajaca, i da taj broj nije konačan. TV Al Dažira javila je da je samo u Aleksandriji poginulo 21 lice.

Državnici iz sveta, među kojima je i američki predsednik Barak Obama, apelovali su na Mubaraka da ne primenjuje silu prema demonstrantima i da svoja obečanja o večoj demokratiji u Egiptu pretvori u realne i ostvarive mere.

Demonstranti su tokom višednevnih protesta, brojnošću i bacanjem kamenica i Molotovljevih koktela nadjačali policiju u Kairu i drugim gradovima, navodi agencija AP.

Baradej spreman da preuzme vlast


Dan nakon ukidanja mobilnih telefona i interneta u Egiptu, mobilna telefonija ponovo je u subotu ujutru delimično uspostavljena. Internet je, međutim, i dalje u prekidu.

Video: protesti u Egiptu 28. januar 2011

x
Zaoštravaju se protesti u Egiptu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
Egipatski predsednik Hosni Mubarak "mora da ode" izjavio je njegov najistaknutiji protivnik Mohamed El Baradej za satelitski kanal Francuska 24, dok se nemiri u Egiptu nastavljaju.

"Danas sam na ulicama sa mojim kolegama da bi doneo promenu i preneo predsedniku Mubaraku poruku da mora da napusti vlast"
, rekao je za Francuska 24, El Baradej, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2005.

"Predsednik Mubarak nije razumeo poruku egipatskog naroda. Njegov govor je potpuno razočarao. Protesti će se nastaviti sve jače do pada režima"
, rekao je El Baradej.

"Kada jedan režim tako postupa i otvara vodeni top na nekog ko je doneo Nobelovu nagradu zemlji, to je siguran znak da je vreme da se režim menja"
, rekao je on aludirajući na događaje u petak u Kairu.

El Baradej je već najavio da je spreman da predvodi tranzicone vlasti kada Mubarak bude svrgnut.
XS
SM
MD
LG