Dostupni linkovi

Egipat: Počeli pregovori vlasti i opozicije


Anti-vladin demonstrant ispred barikada na glavnom gradskom trgu u Kairu, 05. februar 2011.
Anti-vladin demonstrant ispred barikada na glavnom gradskom trgu u Kairu, 05. februar 2011.
Priredio: Želimir Bojović

U Kairu su u nedelju počeli pregovori između egipatskih vlasti i glavne opozicione snage Muslimanske braće u okviru nacionalnog dijaloga koji je inicirao egipatski potpredsednik Omar Sulejman, prenela je agencija Mena.

Pored Muslimanske braće, u pregovorima učestvuju članovi liberalne partije Vafd i levičarske partije Tagamu, kao i članovi komiteta formiranog za vreme antivladinog protesta koji se zalaže za odlazak Hosnija Mubaraka s vlasti.

Na sastanku su i nezavisni političari i poslovni ljudi.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) izjavila u nedelju rano ujutru u Minhenu da SAD podržavaju početak dijaloga između vlasti i opozicije u Egiptu, a posebno učešće Muslimanske braće.

"Danas smo saznali da je pokret Muslimanska braća odlučilo da učestvuje u dijalogu, što mi ohrabrujemo", rekla je Hilari Klinton na godišnjoj Konferenciji o bezbednosti.

"Čekamo rezultate dijaloga, ali smo bili veoma jasni šta očekujemo", dodala je ona aludirajući na pozive Vašingtona koji se zalaže za mirnu tranziciju u Egiptu, gde bi bile uključene sve političke snage te države.
XS
SM
MD
LG