Dostupni linkovi

Novi sukobi policije i demonstranata na trgu Tahrir


Kairo: Peti dan sukoba demonstranata i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Sukobi izneđu demonstranata koji traže ostavku vojnih vlasti i policije nastavljeni su na centralnom kairskom trgu Tahrir i peti dan a broj žrtava se popeo na 38. (AP, 23. novembar 2011. godine)

Peti dan nemira i nasilja u Egiptu, i to uspkos obećanju vojske da je spremna polovicom iduće godine održati predsjedničke izbore i vlast predati civilima. Prosvjedi i nezadovoljstvo građana se se šire i po drugim egipatskim gradovima.
U Kairu su se u srijedu ponovno sukobili policija i demonstranti. Policija je koristila suzavac, gumene metke i palice.

No, slične scene su viđene u još nekoliko većih egipatskih gradova. U Aleksandriji je jedan demonstrant ubijen u srijedu, a najmanje 28 ih je ranjeno.

Prema medicinskim izvorima od subote je poginulo 35 ljudi, a više od dvije tisuće je ranjeno.

Maršal Hussein Tantawi u obraćanju javnosti u utorak uveče kazao je da će predsjednički izbori biti održani iduće, a ne kako je ranije rečeno krajem 2012. ili početkom 2013.

Tantawi, koji je inače bio dugogodišnji ministar obrane u vriijeme Hosnija Mubaraka, vlast je preuzeo u februaru i stao na čelu Vrhovnog vojnog vijeća i od
tada je de facto šef države i glavni zapovjednik egipatskih oružanih snaga.

Analitičari: Nemoguće prevladati jaz između vojske i prosvjednika

Tvrdnja da vojska ne želi vlast nije naišla na plodno tlo među prosvjednicima. Poruka Tantawiju je bila jasna - "odlazi!". Prosvjednici su naglašavali da imaju osjećaj da maršal plagira Mubarakov govor.

Promjene u zemlji su prespore, a Tantawi je čovjek Mubarakova mentaliteta. Diplomati za njega kažu da je "šarmantan i pristojan", ali da je u godinama, 76 mu je i nije sklon promjenama.

On je veteran iz ratova, Sueske krize 1956., ta ratova protiv Izraela, 1967. i 1973.

No, Egipat je zemlja s 80 milijuna stanovnika, većinom su mladi koji ne čuvaju uspomene na izgubljene ratove. Oni se sjećaju uličnih prosvjeda i sukoba s policijom .

Analitičari kažu da je problem Egipta jaz između onih koji žele novi Egipat i drugih koji žele kontinuitet. "Podjela izmedju vojske i prosvjednika je tolika jaka, da ju je nemoguće prevladati", smatra Shadi Hamid, direktor istraživanja u Brooking centru u Dohi.

Kako će se stvari odvijati u Egiptu ovisiti će i od ishoda parlamentarnih izbora koji se održavaju 28. novembra .
XS
SM
MD
LG