Dostupni linkovi

Egipat u teškoj situaciji nakon vjerskog nasilja


Egipat: Nemiri ponovo na Tahrir trgu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
Direktan link

Najmanje 24 osoba je poginulo, a više od 200 ranjeno u sukobima sigurnosnih snaga i egipatskih kršćana. Nasilje se proširilo nakon protesta u Kairu protiv napada na crkvu, a za njih kršćani krive radikalne muslimanske grupe, 09.10.2011. Video: AP

Ministri vanjskih poslova EU osudili su vjersko nasilje koje je izbilo u nedjelju u Kairu i u kojem je poginulo 24 ljudi, a više od 200 ranjeno.

Premijer Essam Sharif pozvao je na mir i sazvao izvanrednu sjednicu vlade kako bi se prevladalo najteže stanje u zemlji od Arapskog ustanka i zbacivanja s vlasti Hosnija Mubaraka.

„Egipat mora poštovati vjerske manjine i postati istinska demokracija“ upozorila je uoči sastanka šefova diplomacije evropska povjerenica Cetherine Ashton, te dodala da:

„ Sloboda izražavanja i vjerovanja osnov su ljudskih prava, To je dio vrijenosti za koje se svi zalažemo. Očekujemo da egipatska vlada u susret izborima učini sve kako bi zaštitila svoje građane, bez obzira tko su, odakle dolaze, bez obzira na njihova uvjerenja i vjersku opredjeljenost“.

Egipat mora krenuti neprijed, a postignuća Arapskog proljeća moraju se pretvoriti u istinsku demokraciju, dodala je Ashton.

I švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izrazio je zabrinutost događajima u Kairu upozoravajući da vlasti imaju zadatak štititi svakog pojedinog građana i da svi imaju pravo izraziti svoje uvjerenje.
Zato smatram da je ovaj incident za žalejnje i vrlo je zabrinjavajući“ rekao je Bildt. .

Sukobi na Tahrir trgu, Kairo, 09.10.2011.
Sukobi na Tahrir trgu, Kairo, 09.10.2011.

Do nasilja je došlo u nedjelju kada su kršćani koji su prosvjedovali protiv napada na
koptsku crkvu bacali kamenje na vojnu policiju i molotovljevim koktelima palili njihova vozila.

Stotine ljudi tuklo se palicama na mostu u Kairu, a prosvjedi su se
proširili na središnji trg Tahrir, gdje je vojska uvela policijski sat.

Kršćani koji čine deset posto od oko 80 milijuna Egipćana izašli su na ulice optužujući islamske radikale da su prošlog tjedna djelomično uništili crkvu u pokrajini Asuanu.

Tražili su i ostavku guvernera pokrajine zbog toga što nije osigurao zaštitu crkve.

Najnoviji sukob izbio je samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora zakazanih za 28. novembar.

Sukobi dodatno uznemiruju aktiviste za ljudska prava koji strahuju da će vojska zadržati vlast i nakon izbora, no vojska te optužbe odbacuje. Egipatska vlada pozvala je na smirivanje stanja. Premijer Esam Sharaf rekao je da je
razgovarao sa sigurnosnim i crkvenim vlastima kako sukob ne bi eskalirao.

Vlasti su rekle da će provesti istragu o uzrocima sukoba. Snimke mrtvih tijela, uništenih i zapaljenih zgrada, vojnih vozila koji gaze poginule, cirkuliraju društevnim mrežama. Prate ih ljutiti komentari građana koji posljednje nasilje upoređuju s postupcima Mubarakove vojske tokom Arapskog proljeća na trgu
slobode u Kairu.

XS
SM
MD
LG