Dostupni linkovi

Vanredno stanje u Egiptu, izraelski ambasador evakuisan


Demonstranti ispred Ambasade Izraela, Kairo, 9. septembar 2011
Portparol egipatskog premijera Mohamed Hegazi saopštio je u subotu da proglašeno vanredno stanje u zemlji i da su prekinuti godišnji odmori posle sukoba na ulicama oko izraelske ambasade.

Ulice Kaira izgledaju kao ratna zona u subotu, jer ne popuštaju sukobi između demonstranata i policije, koji su od subote ujutro i pojačani, prenosi američka televizijska mreža CNN.

Nasilje je izbilo posle napada na izraelsku ambasadu u petak uveče, prenosi televizija i dodaje se u subotu očekuje hitna sednica egipatske vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ocenio napad kao "ozbiljni incident" koji predstavlja "veliko kršenje međunarodne norme".

Predstavnik kabineta Benjanima Netanjahua je rekao da je premijer naveo kako napad na ambasadu predstavlja "ozbiljno ugrožavanje mira sa Izraelom".

Najmanje tri osobe su poginule i više od 1.000 je povređeno tokom sukoba demonstranata i policije, kao i napada na izraelsku ambasadu u Kairu, saopštile su u subotu egipatske vlasti.

Pucnjave se i u subotu i dalje čuju nadomak izraelske ambasade, gde su zapaljeni automobili i dim koji se i dalje vidi.

Prema navodima CNN-a, ispred izraelske ambasade u petak uveče je bilo najmanje 3.000 ljudi, a policija je bacala suzavce na demonstrante ispred ambasade.Agencija Frans pres javila je da se nekoliko stotina vojnika i nekoliko desetina oklopnih vozila nalazi od subote ujutro ispred izraelske ambasade u Kairu.

Kršenje diplomatskih normi

Izraelski ambasador u Egiptku Jicak Levanon i njegova porodica su rano u subotu napustili Kairo, javile su aerodromske službe.

Neimenovani izraelski zvaničnik je rekao kako je celo osoblje iz ambasade, osim zamenika ambasadora, napustilo u subotu Kairo.

"Ostavljamo zamenika ambasadora kako bi nastavio kontakte sa egipatskim vlastima", rekao je on.

Izraelski zvaničnik je rekao da je šest Izraelaca ostalo u ambasadi za vreme nemira, ali da su egipatske snage bezbednosti uspele da ih evakuišu.

Egipatska televizija je u petak uveče javila da su demonstranti ušli u izraelsku ambasadu i kroz prozore bacili "poverljive dokumente" iz te zgrade.

Policija je bacala suzavce ispred ambasade da rastera demonstrante, koji su najpre bili na glavnom trgu u Kairu, tražeći još više demokratije od novih vlasti, sedam meseci posle odlaska Hosnija Mubaraka s vlasti.

Izraelska ambasada je simbolično mesto mira između Egipta i Izraela, pošto je Egipat 1979. godine bio prva arapska država koja priznala izraelsku državu posle sklopljenog mirovnog sporazuma.
XS
SM
MD
LG