Dostupni linkovi

Egipat traži pomoć međunarodne zajednice protiv Islamske države


Egipatski vojni avion sleće na aerodrom, nakon akcije u Libiji
Egipatski vojni avion sleće na aerodrom, nakon akcije u Libiji

Kairo je zatražio da medjunarodna zajednica preduzme mere protiv Islamske države u Libiji. Egipat je u dva maha bombardovao položaje islamskih ekstremista u Libiji nakon što je prikazan video sa odrubljivanjem glava 21-og egipatskog Kopta. U Libiji tvrde da je poginulo 50 osoba.

Egipatski predsednik Abdel Fattah al-Sisi je razgovarao sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i italijanskim premijerom Mateom Renzijem, a poslao je i u Njujork i Vašington svog ministra inostranih poslova na konsultacije sa zvaničnicima UN.

Istovremeno, američki predsednik Barak Obama želi da organizuje medjunarodnu mrežu protiv terorizma na predstojećem sastanku o ekstremizmu u Vašingtonu. To je saopštila Bela kuća uoči trodnevnog medjunarodnog skupa pod pokroviteljstvom američke vlade.

“Ono što vidimo danas u Libiji je dupla pretnja: sa jedne strane je država koja se raspada, sa druge zemlja u kojoj je Islamska država sve snažnija i koja se sve više infiltrira”, kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini.

Iako je EU najavila za ovu nedelju razgovore sa predstavnicima vlade Egipta i Amerike, ne očekuje se nikakva odluka o zajedničkoj akciji.

Svet je bio šokiran snimkom egzekucije egipatskih hrišćana koji su kao i hiljade drugih Egipćana krenuli trbuhom za kruhom, tražeći posao.

XS
SM
MD
LG