Dostupni linkovi

Predsednik Egipta doputovao u zvaničnu posetu Beogradu


Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi (Abdel Fattah el-Sissi)
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi (Abdel Fattah el-Sissi)

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi (Abdel Fattah el-Sissi), prvi egipatski predsednik koji je došao u Beograd posle 35 godina, doputovao je 19. jula u zvaničnu posetu Srbiji, a planirano je da poseta traje do 21. jula.

Na aerodromu "Nikola Tesla" sačekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zvanični deo posete počinje sutra pre podne, javlja agencija Beta.

El Sisiju će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija nakon čega je predviđen sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima koji će učestvovati na Srpsko-egipatskom poslovnom forumu, čiji će focus biti razvoj bilateralne saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.

Predsedniku Egipta potom će biti uručeno odlikovanje.

Poslednji predsednik Egipta koji je bio u Beogradu bio je Hosni Mubarak 1987, u bilateralnoj poseti tadašnjoj Jugoslaviji i 1989. kada je učestvovao na beogradskom samitu Pokreta nesvrstanih zemalja.

Dve zemlje najprisnije bilateralne odnose imali su u periodu kada su predsednici Gamal Abdel Naser i Josip Broz Tito osnovali Pokret nesvrstanih. Odnosi su zahladneli nakon raspada Jugoslavije 90-tih.

Srbija je nasledila sporazume sa Egiptom o ekonomskoj i trgovinskoj i naučno-tehničkoj saradnji iz vremena FNRJ i sporazume o podsticanju i zaštiti ulaganja, o izbegavanju dvostrukog oprezivanja i o saradnji u kulturi, obrazovanju i sportu, iz vremena Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Poslednji egipatski zvaničnik koji je posetio Srbiju bio je šef diplomatije Sameh Šukri krajem 2018. kada se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i tadašnjim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Zatim je juna 2019. tadašnja predsednica Narodne skupštine Maja Gojković posetila Egipat, a poslednja poseta Kairu desila se u avgustu 2021, kada se ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao sa predsednikom el Sisijem i uručio mu pozivno pismo predsednika Srbije da prisustvuje obeležavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu I dođe u zvaničnu posetu.

Srbija je 14. jula na sastanku Vlade donela odluku o privremenom ukidanju viza za ulazak u Srbiju za državljane Egipta, s obzirom na to, kako su naveli, da se očekuje povećan broj turističkih poseta iz te zemlje, kao i potencijalnih investitora, a kako bi se stvorio povoljniji poslovni ambijent i unapredili bilateralni odnosi.

Odluka je jednostranog karaktera i nakon njenog stupanja na snagu, državljani Egipta, nosioci običnog pasoša, moći će od 30. jula do 30. septembra ove godine da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Srbije do 30 dana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Odluka se primenjuje pod uslovom da oni putuju u okviru organizovane turističke grupe i da poseduju potvrdu o uplaćenom turističkom aranžmanu, a potreban im je i dokaz o obezbeđenom povratku u državu porekla i pozivno pismo turističke agencije iz Srbije koja je organizator putovanja.

XS
SM
MD
LG