Dostupni linkovi

Egipat otvorio granicu s Gazom zbog evakuacije ranjenika


Otvoren je granični prelaz iz Rafe (arhivska fotografija), jedini koji iz pojasa Gaze vodi u svet, a nije pod kontrolom Izraela
Otvoren je granični prelaz iz Rafe (arhivska fotografija), jedini koji iz pojasa Gaze vodi u svet, a nije pod kontrolom Izraela

Egipat je 15. maja, u subotu, otvorio svoju kopnenu granicu sa pojasom Gaze i poslao deset vozila hitne pomoći na tu palestinsku teritoriju radi evakuacije i lečenja Palestinaca ranjenih u izraelskim napadima, izjavio je jedan neimenovani egipatski izvor.

Otvoren je granični prelaz iz Rafe, jedini koji iz pojasa Gaze vodi u svet, a nije pod kontrolom Izraela, naveo je Frans pres i podsetio da je ta zemlja uvela blokadu nad palestinskom enklavom pre 14 godina.

Jedan bezbednosni zvaničnik na granici je rekao da je to "izuzetna" odluka jer prelaz obično ostaje zatvoren tokom praznika, uključujući muslimanski praznik Eid al-Fitr (Ramazanski bajram) koji je počeo u sredu, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Kako je navedeno, tri bolnice u Egiptu se pripremaju da prime ranjenike iz Gaze, gde je tokom petodnevnih sukoba s izraelskom vojskom poginulo 139 ljudi, uključujući 39 dece, a gotovo 1.000 je ranjeno.

U Izraelu je poginulo devet osoba, uključujući dvoje dece i jednog vojnika.

Koptska pravoslavna crkva koja predstavlja najveću hrišćansku manjinu na Bliskom istoku pozvala je u subotu sve strane da pregovaraju kako bi se izbeglo krvoproliće.

U petak je veliki imam Al Azara sunitske institucije Ahmad al Taeb pokrenuo kampanju podrške Palestincima.

Pet stvari koje treba da znate o izraelsko-palestinskom sukobu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Izrael je pokrenuo udare na Gazu posle ispaljivanja stotina raketa sa te teritorije koju kontroliše islamski ekstremiatički Hamas.

Raketiranje je počelo posle žestokih sukoba izraelskih policajaca i palestinskih demonstranata na svetilištu u istočnom Jerusalimu, u kojima je ranjeno stotine Palestinaca.

XS
SM
MD
LG