Dostupni linkovi

Egipat kritikovao odluku SAD o obustavljanju pomoći


Tahrir trg 4. oktobra
Egipat je u četvrtak kritikovao odluku SAD da obustavi deo vojne i ekonomske pomoći njegovoj armiji, ističući da neće podleći pritisku. Vašington očekuje da vojska, nakon zbacivanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija, ostvari pouzdan napredak ka slobodnim izborima. Procenjuje da su američke mere privremenog karaktera i da neće bitnije uticati na funkcionisanje egipatske armije.

"Ova odluka je pogrešna. Egipat neće podleći američkom pritisku i nastavlja na svom putu ka demokratiji kako je navedeno u mapi puta", rekao je portparol egipatskog Ministarstva inostranih poslova Badr Abdelati.

Egipatska vojska je u julu svrgnula sa vlasti predsednika Mohameda Morsija iz Muslimanskog bratstva i imenovala prelaznu vladu.

Vojska je predstavila političku mapu puta, za koju tvrdi da vodi ka održavanju poštenih izbora.

Američki Stejt department saopštio je ranije da suspenduje veći deo od 1,3 milijarde dolara za egipatsku vojsku.

"Isporuka velikog dela vojnih sistema i pomoć u gotovom novcu za egipatsku vladu je obustavljena. Mora biti ostvaren pouzdan napredak na putu ka slobodnim i poštenim izborima", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Revizija pomoći pokrenuta je u avgustu nakon što su vlasti krenule u obračun sa pristalicama svrgnutog predsednika Morsija. U sukobima je poginulo više stotina ljudi.

Egipat će ostati uskraćen za najveći deo vojne pomoći u tenkovima, borbenim avionima, helikopterima “Apač” (Apache) i raketama “Harpun” (Harpoon), kao i bez novčane pomoći u gotovini od 260 miliona dolara za podršku Vladi Egipta i 300 miliona dolara kreditnih garancija.

Međutim, Stejt department će nastaviti da podržava borbu protiv terorizma i osiguranje bezbednosti na Sinajskom poluostrvu kao i oblasti "od koristi egipatskom narodu kao što je obrazovanje, zdravstvo i razvoj privatnog sektora".

Suspenzija simboličnog karaktera

SAD nastavljaju da podržavaju demokratsku tranziciju i protive se nasilju kao sredstvu za rešavanje razlika u Egiptu.

Jen Psaki
Jen Psaki
“Mi ćemo nastaviti da preispitujemo periodično odluku o našoj pomoći i nastavićemo da radimo s privremenom vladom, odnosno do kredibilnog napredka' vlade u stvaranju osnova za slobodne i fer izbore”, kaže portparolka Stejt departmenta Džen Psaki (Jen Psaki).

Analitičari ocenjuju da je delimična suspenzija pomoći više simboličnog karaktera.

Odluka je bila očekivana jer je već obustavljena isporuka dela vojne tehnologije, otkazane su vojne vežbe a od letos je zamrznuto slanje novčanog dela pomoći.

Američka administracija nastoji da izvrši pritisak na egipatsku armiju da ubrza neophodne političke reforme a da istovremeno ne umanju njenu sposobnost u borbi protiv islamskih ekstremista na Sinaju, što je od presudne važnosti za funkcionisanje mirovnog sporazuma Egipta i Izraela.

Međutim, egipatsko vojno rukovodstvo očito neće biti previše uzdrmano potezom Vašingtona.

Uz finansijsku pomoć Saudijske Arabije, egipatska armija će, po svoj prilici, nastaviti da prema ranijem planu uspostavlja neki privid demokratije. Imajući u vidu situaciju na Bliskom istoku, skoro da je nezamisliva dugotrajnija obustava pomoći. Mirovni ugovor između Izraela i Egipta u osnovi počiva na obilatoj pomoći egipatskoj armiji, podseća “Bi-Bi-Si” (BBC).

Delimična suspenzija pomoći pokazuje da se SAD suočavaju sa teškoćama kako da ojačaju uticaj na dugogodišnjeg egipatskog saveznika.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG