Dostupni linkovi

Umro senator Edvard Kenedi


Senator Edward Kennedy

Smrću senatora Edvarda Kenedija gasi se politička dinastija Kenedi

Senator Edvard M. Kenedi (Edward Kennedy) preminuo je sinoć u 77.godini, nakon godinu dana borbe sa tumorom na mozgu, saopštili su članovi njegove porodice. SAD su njegovom smrću, kako je istakao predsednik Barak Obama, izgubile "najvećeg senatora našeg vremena". Zbog svog angažmana, nazivan je i “demokratski lav”. Njegovim odlaskom gasi se politička dinastija Kenedi.

Američki senator Edvard Kenedi iz Masačuseca, “patrijarh” najuticajnije porodice u Demokratskoj stranci, umro je u svom domu Masačusecu, objavila je njegova porodica.

"Izgubili smo nezamenjivo središte naše porodice i radosno svetlo u našim životima, no nadahnuće njegovom verom, optimizmom i istrajnošću zauvek će živeti u našim srcima", navodi se u saopštenju Kenedijeve porodice.

Barak Obama je Kenedija nazvao "velikim liderom" i odao priznanje njegovom radu na unapređenju građanskih prava, zdravstva i ekonomskog boljitka svih Amerikanaca.

"Okončano je važno poglavlje u našoj istoriji. Naša zemlja je izgubila velikog lidera, koji je posle smrti svoje braće nastavio da nosi baklju i postao najveći senator SAD našeg doba".

On je, takođe, zahvalio Kenediju za "njegove mudre nastupe u Senatu", kao i na podršci koju mu je pružio tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje.

Mnogi analitičari smatraju da je Kenedijeva podrška demokratama tokom izborne kampanje 2008. bila ključna za Obamin uspeh.

"Ponosan sam zbog toga što stojim sa njim ovde danas i nudim svoju pomoć, glas, moju energiju, spremnost da doprinesem da Barak Obama postane sledeći predsednik SAD”, kazao je Edvard Kenedi na mitingu 28. januara 2008. godine podržavajući Obaminu nominaciju.

Obama je istakao da mu je kao predsedniku mnogo značila Kenedijeva "hrabrost i mudrost", koju je pokazivao i u trenucima dok se borio protiv tumora na mozgu.

Rođen 1932. godine u Bostonu, bio je skoro pola veka, bez prekida, predstavnik Masačuseca u Senatu, u koji je izbaran 1962.godine, nakon što je njegov brat Džon upraznio to mesto izborom za predsednika SAD.

Vatreni demokrata, pravnik, Harvardski diplomac, iz porodice sa jakim političkim pedigreom, Edvard Kenedi bio je u relativnoj senci braće Džona i Roberta koji je ubijen 1968., tokom kampanje za predsedničke izbore.

Njegove vlastite predsedničke ambicije narušene su kontroverzom oko saobraćajne nesreće 1969. u kojoj je poginula jedna devojka, a njegovo nadmetanje sa Džimijom Karterom za nominaciju za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima 1980. završilo se porazom.

"Ne pokušavam da izbegnem odgovornost za svoje postupke fizičkom ili emotivnom traumom izazvanu ovim incidentom, ili da je prebacim na nekog drugog. Smatram nedopustivim to što nisam odmah obavestio policiju o udesu”, kazao je Kenedi 1969. godine.

Iako mu je Bela kuća uvek izmicala, smatran je jednim od najdelotvornijih senatora u američkom Kongresu u poslednjih nekoliko decenija. Kenedi, koga su zvali i "Lav Senata", igrao je ključnu ulogu u donošenju Zakona o građanskim pravima 1964., Zakona o glasačkom pravu iz 1965., kojima je ukinuta diskrimnacija crnaca, zatim Zakona o hendikepiranim osobama 1990., te Zakona o bolovanju iz 1993.

Bio je otvoreni pobornik liberalne politike tokom razdoblja dominacije konzervativaca od 1980-ih do ranih 2000-ih godina.

Uporni protivnik američkih intervencija u Vijetnamu i Iraku, osuđivao je i Niksona i Džordža Buša.

Dugogodišnji je zagovornik reforme zdravstva u SAD-u, koja je sada u središtu bitke Obamine demokratske administracije i opozicionih republikanaca u Kongresu.
XS
SM
MD
LG