Dostupni linkovi

Ulcinj: Priznanje Tačiju i Rami


Sa počasne sjednice u Skupštine opštine Ulcinj

Albanski premijer Edi Rama i vicepremijer i šef diplomatije Kosova Hašim Tači u subotu su proglašeni za počasne građane Ulcinja.

Tokom svečane sjednice Skupštine opštine, priznanje Rami i Tačiju je uručio gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka koji je, donoseći ovu odluku, rekao da su albanski premijer i kosovski vicepremijer doprinijeli svestranim odnosima Crne Gore i njihovih država, regionalnoj saradnji i poboljšanju pozicije Albanaca u Crnoj Gori.

Rama i Tači su, posebno istakavši dobe odnose koje njihove države imaju sa Crnom Gorom, izjavili da im je čast što su počasni građani Ulcinja.

Prema informacijama sajta Ulcinj-info, albanski premijer Edi Rama je rekao da Albanci u novim prilikama na Balkanu moraju biti dobar primjer drugima, a da prošlost treba da bude pouka za sve.

"Hvala što ste nam bili prijatelj kada nam je najviše trebalo, 1998. i 1999. godine, kada je stotine hiljada izbjeglica došlo ovdje", rekao je Hašim Tači.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, članovi diplomatskog kora, predstavnici drugih opština i članovi parlamenta.

Povodom proglašenja premijera Albanije Edija Rame i vicepremijera Kosova, Hašima Tačija, nekoliko stotina građana okupljenih ispred zgrade opštine Ulcinj je poželjelo dobrodošlicu gostima, a čestitke povodom Dana Opštine, lokalnoj samoupravi su uputili i predsjednici Skupštine i Vlade Ranko Krivokapić i Milo Đukanović.

Hašim Tači
Hašim Tači

Prethodno su, zbog odluke gradonačelnika Ulcinja da Rami i Tačiju dodijeli priznanje, negodovali predstavnici prosrpskog dijela opozicije, ali reakcije nijesu bile burne kao uoči i tokom nedavne posjete Hašima Tačija zvaničnoj Podgorici.

Vicepremijer i šef diplomatije Kosova, Hašim Tači je u Crnoj Gori boravio polovinom januara ove godine kada je bio gost crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića, ali se sreo i sa predsjednikom parlamenta Krivokapićem i premijerom Đukanovićem.

Tada je, iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, saopšteno da Crna Gora njeguje dobrosusjedske odnose i kontinuirano zagovara unapređenje saradnje u regionu, te da je posjeta Tačija nastavak redovnog bilateralnog dijaloga sa svim državama regiona u kontekstu unapređenja regionalne saradnje.

Međutim, ova posjeta je izazvala burne reakcije prosrpskog dijela opozicije koja je podržala ulični protest koji je organizovalo Udruženje raseljenih tokom Tačijevog boravka u Podgorici. Žaoke na Tačijevu adresu su stigle i od Srpske pravoslavne crkve.

Albanski premijer Edi Rama se, tokom prethodne posjete Crnoj Gori prije godinu i po, sreo sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Milom Đukanovićem i tom prilikom je razgovarano o zajedničkim evropskim i evroatlantskim perspektivama, ali je i zajednički ocijenjeno da su odnosi dvije države stabilni.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG