Dostupni linkovi

Posvetimo se Berlinskom procesu, poručio Rama u Podgorici


Premijeri Albanije i Crne Gore Edi Rama i Dritan Abazović na zajedničkoj konferenciji za medije u Podgorici, 7. jul 2023. godine
Premijeri Albanije i Crne Gore Edi Rama i Dritan Abazović na zajedničkoj konferenciji za medije u Podgorici, 7. jul 2023. godine

Zemlje regiona treba da budu posvećene Berlinskom procesu, a inicijativa Otvoreni Balkan ispunila je svoju svrhu, kazao je premijer Albanije Edi Rama u Podgorici 7. jula.

On je to kazao nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem tokom zvanične posjete Crnoj Gori.

Šta je Berlinski proces?

Berlinski proces je međuvladina inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije i pomoć da međusobne veze grade na bazi evropskih vrijednosti.

Osnovan je 2014. godine na inicijativu bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

Služi kao platforma za suradnju na visokom nivou između zvaničnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a fokus je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, sa oko 18 miliona ljudi.

Cilj je da zemlje Zapadnog Balkana surađuju u razvoju infrastrukture, smanjenju nezaposlenosti, povećanju konkurentnosti privrede, međusobnom pomirenju, obrazovanju, ekologiji.

U okviru Berlinskog procesa potpisani su sporazumi o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Također, dogovorena je suradnja u oblasti prometa, energetike, ekologije, digitalizacije i rominga.

Samiti Berlinskog procesa održavaju se jednom godišnje, a posljednji je održan u novembru 2022. u Berlinu. Sve zemlje Zapadnog Balkana potpisale su na samitu istovjetne sporazume i obavezale se na njihovu ratifikaciju.

Rama je najavio da će Tirana u oktobru biti domaćin narednog samita u okviru Berlinskog procesa.

Upitan da li je Albanija odustala od inicijative Otvoreni Balkan, Rama je odgovorio da ta inicijativa nije njegova privatna kompanija:

"To je zajednička inicijativa i ja bih je ponovo otvorio hiljadu puta i ponovo bih je nazvao Otvoreni Balkan".

Abazović je ponovio da ostaje pri ranijem stavu da se od zajedničkih inicijativa može imati samo koristi:

"Nijesmo osnivači Otvorenog Balkana, niti ćemo prema tome da se posebno odnosimo".

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine kazao da Crna Gora zastupa isključivo mirno rješavanje svih sporova, bez ikakvog prisustva nasilja.

Prema njegovim riječima cilj Ramine posjete je "deeskalacija situacije u regionu" i da se region okrene ka budućnosti:

"Inicijativa premijera Albanije nailazi na podršku u Crnoj Gori. Ne podržavamo nikakav vid nasilnog rješavanja problema i zainteresovani smo da sve bude mirno i da generišemo što više stabilnosti", istakao je Abazović.

Poručio je da fokus regiona mora biti na progresu i zajedničkom putu ka Evropskoj uniji.

Ovo je druga zvanična posjeta albanskog premijera Podgorici u poslednjih pola godine. Prethodna je bila u februaru 2023. kada je organizovana zajednička sjednica vlada Albanije i Crne Gore.

Tom prilikom su Rama i Abazović potpisali Sporazum o izgradnji mosta na rijeci Bojani, koji će povezivati Ulcinj, najjužniju crnogorsku opštinu i turistički centar Veljipoja (Velipoje), na sjeveru Albanije.

Dvije države će, kako je tada saopštila crnogorska Vlade, podijeliti troškove za izgradnju mosta, koji iznose oko 20 miliona eura.

XS
SM
MD
LG