Dostupni linkovi

Dvoje poginulih u eksploziji u fabrici delova za rakete u Beogradu


Tragedija u Bubanj potoku nije prva u namenskoj industriji u Sribji. Na fotografiji vatrogasci na gašenju u fabrici "Prvi partizan" u Užicu, 4. septembra 2009, kada je poginulo sedam ljudi izgubilo život, a na desetine su povređene.

Dva radnika su poginula, a 16 je povređeno u ekploziji koja se dogodila u fabrici "EdePro" koja proizvodi protivgradne rakete kod beogradskog prigradskog naselja Bubanj potok.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) eksploziju koja se dogodila na kružnom putu Leštane kod Beograda, uspeli su da stabilizuju, izjavio je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović, a preneo MUP.

Precizirao je da su vatrogasci spasioci spasili pet osoba u saradnji sa ekipama hitne pomoći i policije.

“Komandno-opetativni cenzar Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd u 14.13 časova dobio je dojavu da je došlo do eksplozije u fabrici raketnog goriva u neposrednoj blizini Bubanj potoka”, rekao je Majstorović i dodao da su na lice mesta upućene adekvatne snage, 11 vozila I 36 vatrogasaca.

Kako navodi Majstorović, a prenosi MUP, dolaskom na lice mesta ustanovljeno je da je došlo do eksplozije u magacinu površine 240 metara kvadratnih, u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

“U ovom trenutku vatrogasci spasioci stabilizovali su situaciju i obavljaju pretragu terena i koriste dron sa termovizijom, kako bi se locirali eventualno stradali i povređeni”, rekao je Majstorović.

Kako je dodao, ekipe vatrogasaca zajedno sa policijom i hitnom pomoći ostaće na licu mesta do potpune sanacije prostora.

Kompanija "EdePro" privatna je kompanija i bavi se proizvodnjom delova za rakete i goriva.

Uzrok eksplozije za sada se ne zna, a uviđaj je u toku.

Ove godine u Srbiji su se desile dve eksplozije u fabrici namenske industrije - „Sloboda“ u Čačku u centralnoj Srbiji.

Uzroci ovih nesreća se i dalje ne znaju. Ministarstvo odbrane je u odgovoru za RSE u septembru navelo da, dok se u potpunosti ne završi rad nezavisnih komisija, nije moguće davati bilo kakve zaključke o uzrocima požara i eksplozija koje su se 4. i 19. juna dogodile u toj fabrici.

U dve eksplozije koje su se dogodile u rasponu od 15 dana povređena su tri radnika fabrike koja proizvodi i izvozi oružje i vojnu opremu.

Kako su zvaničnici tada naveli, eksplozije su se dogodile u skladištima oružja, a sama fabrika danima posle toga je bila zatvorena, dok su demineri čistili teren.

XS
SM
MD
LG