Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skrenuti pažnju na Evropu


Potpredsjednik SAD Joseph Biden

Ugledni list „Economist“ analizira posjet potpredsjednika Joea Bidena Balkanu. U redakcijskom komentaru se naglašava da je američki dužnosnik ponovno skrenuo pažnju da je potrebno više poraditi na tome da bi se zapadni Balkan integrirao u euroatlantske integracije.

Priredila: Mirjana Rakela

Tekst počinje podsjećanjem na riječi, današnjeg haškog optuženika, Radovana Karadžića u Parlamentu BH 1991., kada je kazao Bošnjacima da zemlju vode u pakao. Bili su to nadramatičniji trenuci u povijesti razaranja Jugoslavije. Na istom mjestu, u zgradi državnog parlamenta, 19. maja, američki potpredsjednik Joe Biden, osudio je nacionalističke politike. U emotivnom govoru, zapitao se „ Bože, kada će te se osloboditi takve retorike? To mora stati“ poručio je američki potpredsjednik.

List ističe da je današnja BH daleko od rata, no u posljednje tri godine njen je napredak značajno usporen. To je razlog zašto je Biden za početak svoje balkanske turneje izabrao Sarajevo. Želio je pokazati , piše „Economist“ koliko je Obamina administracija zabrinuta za BH. U tome, Amerikanci nisu sami, o čemu svjedoči i Solanin boravak u Bosni i Hercegovini.

Joe Biden, drugi čovjek američke administracije dobro poznaje Balkan i više puta je boravio u regiji. Jedan diplomat u Sarajevu je kazao „Clintonovi su se vratili“.
Kada se početkom devedestih godina prošloga stoljeća pokazalo da EU nije sposobna zaustaviti rat u BH , Sjedinjene američke države su preuzele „posao“.

Kada se početkom devedestih godina prošloga stoljeća pokazalo da EU nije sposobna zaustaviti rat u BH , Sjedinjene američke države su preuzele „posao“. Tako je bilo i 1999., godine, kada se pojačavao rat između Srbije i većinskih Albanaca na Kosovu, tadašnji predsjednik Bill Clinton, je zajedno sa saveznicima u NATO savezu, pokrenuo 78 dnevno bombardiranje Srbije.

Biden , danas vjeruje da je Balkanu potrebna „izvanjska“ pomoć. Evropa još nije sposobna riješiti sigurnosne probleme, smatra Edward Joseph, jedan od vodećih američkih balkanologa, naglašavajući da je zato nužna vodeća uloga SAD.

„Economist“ piše, da možda Edward i pretjeruje, ali ne suviše. List podsjeća je EU gotovo povukla većinu svojih vojnika iz BH, ali da ipak treba imati na umu da se države Balkana trebaju pridružiti EU, a ne SAD.

Problem je, ističe se u komentaru, što su mnogi zalutali, a ne samo BH. Istina je da je Biden kazao u Sarajevu „ vi ste ti koji ste skrenuli s puta“, jer je zemlja uhvaćena u klopku nezgrapne post-ratne strukture koja proizvodi beskrajnu razmirice na relaciji, bosanski Srbi , koju žele sačuvati kvazi nezavisnost entiteta i Bošnjaka koji streme centralizaciji državnih funkcija.

No, na Balkanu se ni drugi ne mogu pohvaliti. Srbiju je na putu prema EU zaustavilo to što još nije uhapsila najtraženijeg haškog bjegunca, ratnog zločinca, Ratka Mladića. Hrvatski put prema EU blokira Slovenija. Makedonci su u sporu s Grčkom oko imena.

Svoj komentar „Economist“ zaključuje da je Bidenova posjeta prilika za SAD i EU da zajednički poguraju Balkan prema naprijed, naravno pod uvjetom da su zemlje regije spremne na takav korak.
Zato se američka administracija koncentrira na cijelu regiju. Mnogi u Washingtonu smatraju da je Bruxelles bespomoćan i da bez američke pomoći nema izlaza iz sadašnje situacije. Komentator lista, međutim, kaže da Amerikanci ipak nastoje pod tepih gurnuti neke činjenice, posebnu onu kako im nije pošlo za rukom uvjeriti Bošnjake da pristanu na barem minimalne promjene Ustava 2006. Očito je, smatra komentator lista, da je ovaj put Biden iza dobro zatvorenih vrata uputio poruku i Srbima i Bošnjacima da moraju više surađivati.

Razmatra se ideja o imenovanju posebnog američkog izaslanika za Balkan, što nailazi na hladan prijem Evropljana, koji smatraju da bi se time umanjili njihovi napori da natjeraju države regije da nastave s bolnim reformama.

List citira Milicu Delević, direktoricu Ureda za evropske integracije Srbije, koja kaže da je teško motivirati i dužnosnike i građane za Uniju, koji o EU slušaju kao o mantri još od pada Miloševićeva režima prije devet godina.

Na ekonomskom planu također ima problema. Globalna ekonomska kriza prilično je pogodila Balkan, iako neki stručnjaci kažu ne toliko koliko se strahovalo.

Svoj komentar „Economist“ zaključuje da je Bidenova posjeta prilika za SAD i EU da zajednički poguraju Balkan prema naprijed, naravno pod uvjetom da su zemlje regije spremne na takav korak.
XS
SM
MD
LG