Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Europska banka za obnovu i razvoj ostaje u regiji


Lideri zemalja regiona i predsjednik EBRD u Zagrebu
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) usprkos krizi ostaje u regiji, poruka je predsjednika te banke Thomasa Mirrowa premijerima zemalja regije sa 19. godišnje skupštine EBRD-a u Zagrebu. Države regije trebaju više surađivati, više trgovati i bolje se infrastrukturno povezivati, i EBRD će podržavati takve projekte.

Europska banka za obnovu i razvoj nastavlja sa svojom prisutnošću u regiji, ali od zemalja regije traži da se više zadužuju na domaćem tržištu i u vlastitoj valuti, i da ojačaju vlastita tržišta kapitala – glavna je poruka zemljama jugoistoka Europe sa godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj koja se u petak i subotu održava u Zagrebu, po prvi puta izvan Europske unije.

Osim toga – EBRD povisuje svoj temeljni kapital za 10 milijardi eura, što je još jedna pozitivna poruka. Naglasak razgovora na radnom ručku predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj Thomasa Mirrowa sa premijerima država Jugoistoka Europe bio je nastavak europskog angažmana na uključivanju regije u Europu, ali i - više suradnje unutar regije.

„Više trgovine i bolje infrastrukturno povezivanje, ali i nastavka prisutnosti EBRD-a da pomogne napretku u tom smjeru, i imao sam prigodu iznova uvjeriti premijere da EBRD ostaje odlučan da snažno investira u regiju, ne samo ove, nego i u sljedećim godinama“
, kazao je Mirrow.

Thomas Mirow i Jadranka Kosor u Zagrebu
Ova je Mirrowljeva izjava – čini se – odagnala bojazan prisutnu kod regionalnih čelnika i analitičara da će EBRD zbog krize smanjiti svoj angažman u regiji, i dočekana je vrlo pozitivno. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor:

„Plan Europske banke za obnovu i razvoj da nastavi sa značajnim povećanjem obujma investicija za dolazeće petogodišnje razdoblje je i više nego nužan i – dobrodošao!“

Ubrzati integracije


Premijer Srbije Mirko Cvetković kazao je nakon radnog ručka kako je premisa cijelog razgovora bila zajednička europska budućnost. Zajednički je zaključak premijera da će oporavak trajati dulje nego što se očekivalo, a ocijenjeno je i da bi kriza mogla imati reperkusija na brzinu pristupa Europskoj uniji.

„Stoga je dogovoreno da sve zemlje zajednički i uz pomoć EBRD-a nastavljaju da se bore da se ta brzina evropskih integracija ubrza, i da se konačno čitav Zapadni Balkan uključi u Evropu.“

On se danas i zasebno susreo sa hrvatskom premijerkom, koja mu je uručila hrvatski prijevod pravne stečevine Europske unije, takozvani Acquis communitaire, važnu zbirku dokumenata s kojom sve buduće članice moraju uskladiti svoje zakonodavstvo.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić izrazio je zadovoljstvo susretima s makedonskim i hrvatskim premijerima, a najavio je i zajedničku sjednicu hrvatske i bosansko-hercegovačke vlade u lipnju u Hrvatskoj. Što se tiče razgovora sa čelnikom EBRD-a, i on je zadovoljan:

„Sigurno je da će EBRD i dalje ostati prisutan u zemljama pojedinačno, zemlje moraju pokazati više kompetencije za međusobno saradnju, za zajedničke projekte koji integrišu zemlje u regionu kako bi se uspješnije integrisale u evroatlantske tokove. Zaključak bi mogao biti: raspolažemo dobrim kapacitetima, i na dobrom smo putu, samo što ne bi dobro bilo da podugo traje ta ocjena.“

Crnogorski premijer Milo Đukanović prenio je ocjenu EBRD-a da su se vlade u regiji relativno dobro uspjele nositi sa krizom, i da će naglasak buduće potpore EBRD-a projektima u regiji biti na infrastrukturu i malo i srednje poduzetništvo. Regija je zbog događaja devedesetih imala zakašnjelu tranziciju, podsjetio je:

„Tako da mi tek imamo tu novu preduzetničku strukturu u stasavanju, i u njenom stasavanju dogodila se globalna kriza sa svim teškim posledicama - prije svega izostankom kreditiranja od strane poslovnih banaka, i zbog toga je podrška institucija kao što je EBRD i drugih međunarodnih finansijskih institucija nasušno potrebna, da bi se očuvala ta krhka preduzetnička struktura, dalje ojačala i postala okosnica razvoja naših država.“

Devetnaesta po redu godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj nastavlja se u subotu, a središnja tema je – agenda za novi razvoj.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG