Dostupni linkovi

EBRD: Kriza u evrozoni se širi na istok i jug


Znak eura
Znak eura
Evropska tržišta u razvoju će vjerovatno doživjeti još jednu godinu punu izazova prije nego započne pravi oporavak, a ekonomije nekih od balkanskih zemalja će nastaviti pad i ove godine i mogu očekivati minimalno poboljšanje naredne, zaključak je izvještaja Evropske banke za obnovu i razvoj objavljenog u petak.

U kvartalnoj ekonomskoj procjeni banke pod nazivom 'Regionalni ekonomski prospekti', rast u tranzicijskim regijama će opasti sa 4,6 posto koliko je iznosio u 2011. godini, na 2,7 posto u 2012. godini, prije nego u 2013 ostvari skromni rast na 3,2 posto.

Na Balkanu, najgora situacija je u Hrvatskoj, čija bi ekonomija trebalo da se smanji za 1.9 posto u ovoj godini i poraste 1,2 posto u narednoj godini.

Ekonomija Srbije bi također trebalo da bude manja za 0,7 posto u ovoj godini i 1,1 posto veća naredne godine.

Ekonomije Crne Gore i BiH bi trebale doživjeti minimalni rast ove godine, od 0,3 i 0,1 posto, i nešto značajniji naredne godine, 0,8 i 0,4 posto a makedonska bi nakon predviđenog rasta od 0,3 posto ove godine, naredne godine trebala biti veća za 2.0 posto.

Evropska tržišta u razvoju i mediteranske zemlje

Ekonomisti su izmijenili svoju prvobitnu procjenu za Ukrajinu, i sada očekuju rast od samo jedan posto u 2012. godini; u ranijoj procjeni objavljenoj u julu se predviđao rast od 1,5 posto naspram rasta od 5,2 posto u prethodnoj godini. Ukrajinu ugrožavaju dva najveća tržišta u okruženju, EU i Rusija.
Novčanice eura
Novčanice eura

Također su umanjene procjene za Sloveniju i Mađarsku. Prediviđa se pad slovenačke privrede za 2,5 posto u ovoj i za 2 posto u narednoj godini a mađarska privreda će osjetiti negativan rast od 1,5 posto u 2012. godini, ali bi se taj negativan trend trebao zaustaviti u 2013.

Posljedice evropske recesije se šire dalje na istok. Kako je razvoj ruske privrede usporen zahvaljujući recesiji u euro-zoni, privrede regije Kavkaza i centralne Azije, koje nisu usko povezane sa tržištima Evropske unije, bi također mogle osjetiti negativne posljedice.

Stanje u novim zemljama na koje se Evropska banka za obnovu i razvoj proširila, Egipat, Jordan, Maroko i Tunis, se poboljšalo u poređenju sa slabim rezultatima zabilježenim u burnom periodu u 2011. Međutim, makroekonomska stabilnost i stvaranje novih radnih mjesta su ostali gorući problemi u južnoj i istočnoj regiji Mediterana.

Za regiju južnog i istočnog Mediterana se predviđa rast od 2,9 posto u ovoj godini. Egipat i Tunis očekuje razvoj privrede. Rast marokanske privrede će biti usporen, ali se ipak očekuje u narednoj godini. Izgledi regiona su se donekle poboljšali u poređenju sa izvještajem objavljenim u julu. Istovremeno, ovaj rast nije direktno utjecao na zaposlenost, tako da će nivo nezaposlenosti porasti u nekoliko zemalja.

Naredna prognoza Evropske banke za obnovu i razvoj bi trebalo da bude objavljena u januaru 2013.

*Prevela D.F.
XS
SM
MD
LG