Dostupni linkovi

EBRD: Ekonomski učinak BiH premašio očekivanja


Sjedište Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu
Sjedište Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu

Ekonomski učinak Bosne i Hercegovine (BIH) premašio je očekivanja u drugom tromjesečju 2021. godine, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljenom u četvrtak, 4. novembra.

EBRD u izvještaju o zemljama Zapadnog Balkana navodi da je ekonomski učinak BiH proizvod oporavka vanjskih tržišta i snažnog rasta domaće privatne potrošnje koji su podržani baznim efektima.

Izvoz robe i usluga iz BiH porastao je za nešto više od 50 posto na godišnjem nivou, zahvaljujući oporavku EU, glavnom tržištu za izvoz bh. proizvoda.

"Kratkoročni pokazatelji trgovine na malo i industrije ukazuju na nastavak ekspanzije industrijske proizvodnje i usluga u trećem kvartalu. Očekuje se da će privreda rasti za 4,5 posto u 2021. i 3,0 posto u 2022. godini", stoji u izvještaju EBRD za Bosnu i Hercegovinu.

EBRD navodi da industrijska proizvodnja i rastući izvoz u Evropsku uniju (EU) podržavaju rast u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, dok Albanija, Kosovo i Crna Gora imaju koristi od snažnog oporavka u ugostiteljskom sektoru tokom ljetnih mjeseci.

"Oporavak je također potaknut ekspanzijom potrošnje domaćinstava, što je omogućeno rastućim doznakama, povećanjem nominalnih plata i rastom kredita u većini ekonomija regije", navodi se u izvještaju.

Potrošačke cijene na zapadnom Balkanu postepeno rastu od početka 2021. godine, i to najviše kada se radi o hrani i energiji.

U tekstu je naglašeno da oporavku pomažu i proširenje domaće potrošnje, rastuće doznake, povećanje nominalnih plata i rast kredita u većini privreda regiona.

XS
SM
MD
LG