Dostupni linkovi

E-cigarete ipak nisu bezopasne?


Priredio: Rinko Golubović

Navodno posve bezopasne e-cigarete, čija popularnost u svijetu strelovito raste, nisu dovoljno ispitane i zabrinjava nedostatak kvalitetnijih informacija o njihovoj sigurnosti, upozoravaju grčki znanstvenici.

Istraživači Andreas Flouris i Dimitris Oikonomou su u stručnom časopisu British Medical Journal objavili kako je bez konkretnijih dokaza nemoguće sa sigurnošću potvrditi mogu li takvi proizvodi učiniti više štete nego koristi.

E-cigareta, odnosno elektroničke cigarete su revolucionarni proizvod koji je predstavljena kao nešto što "omogućuje pušačima da se najbezbolniji mogući način riješe štetnog i ozloglašenog pušenja duhanskih proizvoda". E-cigarete nisu duhanski proizvod, nemaju veze s duhanom i ne izazivaju pasivno pušenje.

Proizvođači tvrde da su e-cigarete dobra alternativa za pravu cigaretu.

MANJE ŠKODLJIVA OD PRAVE?

Neke u međuvremenu objavljene studije su podigle razinu zabrinutosti oko korištenja navodno zdravih e-cigareta, no proizvođači i prodavači i dalje tvrde kako su one dobra i prihvatljiva alternativa za pravu cigaretu. Autori studije savjetuju korisnicima takvih cigareta da ih prestanu koristiti sve dok dodatna istraživanja potvrde njihovu neškodljivost.

I Svjetska zdravstvena organizacija je među onima koji šalju slične signale upozorenja kupcima e-cigareta, koje navodno nude uživanje u nikotinskom dimu oslobođenom štetnih sastojaka poput katrana, duhana i ugljičnog monoksida.

Američke regulatorne agencije za zdravlje posljednjih su godinu dana zaustavile uvoz velikog broja pošiljki e-cigareta u SAD, jer ta zemlja službeno nije odobrila njihovu upotrebu, a Velika Britanija je zakonom zabranila prodaju tih cigareta pod oznakom „proizvoda za pomoć pri odvikavanju od pušenja“.

No mjere nisu postigle veći učinak, jer su sporne cigarete i dalje dostupne putem internet trgovina, a moguće ih je naći i u brojnim barovima i klubovima u Britaniji.

Unatoč tome, pristalice e-cigareta tvrde kako je, čak i u slučaju da ta cigareta nije posve zdrava, u usporedbi sa klasičnom cigaretom ipak daleko manje škodljiva.
XS
SM
MD
LG