Dostupni linkovi

Džoni Štulić bi zbog tužbe mogao ponovo doći u Beograd


Jedna od knjiga Branimira Džonija Štulića
Muzičar Branimir Džoni Štulić od pravosudja u Srbiji još nije dobio odgovor da li su mu prekršena autorska prava, jer sudjenje po njegovoj tužbi od pre skoro godinu dana do sada nije završeno. Ovaj proces možda će legendarnog lidera „Azre“, koji više od 20 godina ne živi na Balkanu, silom prilika ponovo dovesti u Beograd.

Zahtev za odštetu od 75.000 evra Branimir Štulić podneo je protiv beogradskog izdavača „Plato books“ tvrdeći da je ta kuća bez dozvole doštampavala i prodavala njegove knjige. Tužba je podneta u septembru 2012. godine dok je novo ročište, posle nekoliko odlaganja, sada zakazano za 12 novembar.

Stevan Janković, Štulićev advokat, rekao je za RSE da ima utisak da se ovaj proces odugovlači uprkos tome što bi postupak za kršenje autorskih prava trebalo da se sprovodi po hitnom postupku.

„Pre dva dana sudjenje je odloženo na volšeban način. Kako sam saznao iz službene beleške, sudija je 3. jula naprasno otišla na godišnji odmor. Sa Štulićem sam neprestano u kontaktu i on prosto nema komentar, jer se pokazalo da ovde nema pravo na pravično sudjenje u razumnom roku. Ako su u aprilu otkazali ročište i zakazali ga za jul, a onda ga u junu ponovo otkazali, i u julu se ne pojavljuju i pomerili ga za novembar... Onda stvarno nije potreban bilo kakav komentar.“

Dušica Ristić, portparol Višeg suda u Beogradu, izjavila je za RSE da su neosnovane primedbe koje se tiču ovog postupka, ali nije mogla da prognozira u kom roku bi presuda mogla da bude doneta.

„Sve zavisi od dokaza koje stranke imaju u postupku i koji će se izvoditi na ročištu. Ne postoji krajnji rok za konačnu odluku po tužbi, već to zavisi od složenosti predmeta. Sudjenje je počelo jer je već 4. februara održano pripremno ročište, nakon toga je zakazano ročište za glavnu raspravu koje je takodje održano, znači da su stranke bile prisutne. Sledeće je bilo zakazano za 8. jul, medjutim zbog sprečenosti sudije nije održano i zakazano je za novembar. Prosto rečeno, sudjenje se u ovom predmetu odvija.“

Pre tri godine „Plato books“ objavio je prevode Branimira Štulića klasičnih dela antičke književnosti na srpski jezik, ali se ovaj poduhvat umesto knjiga na policama poštovalaca njegovog dela pretvorio u sudski proces. Tvorac kultnog benda “Azra” tvrdi da je komplet od 14 njegovih knjiga i dva kompakt diska sa neobjavljenim koncertima doštampavan u tiražu višestruko većem od dogovorenih 1.000 komada i da su distribuirani i van zemlje.

Branislav Gojković, direktor izdavačke kuće “Plato books”, kaže za RSE da mu je žao što je uopšte do došlo do tužbe.

“Na žalost po Džonija Štulića njegova tužba je odbijena kao neosnovana. Sudjenje je bilo, završeno je pre mesec i po dana, i to je sve što imam da izjavim. A kada se radi o optužbama da smo doštampavali i prodavali van dogovora, na to ga je verovatno nagovorio neki neprijatelj i on je naivno uleteo u celu stvar. Mi ni pola tiraža nismo prodali, to na žalost moram da kažem, eto toliko fanova ima Džoni Štulić. Pa ko je lud da štampa više kada ni prvo nije prodao celo, nego pola. A on je u paranoji pošto je pokraden sa svih mogućih strana, i jedinog čoveka koji je bio pošten prema njemu počeli su da povlače po novinama na najružniji mogući način.”

Tužba i protiv Coratia Recordsa

Advokat Stevan Janković, koji pred sudom u Srbiji zastupa Branimira Štulića, kaže da je Džoni odlučan u nameri da zaštiti svoja prava u slučaju “Plato books” kako se ubuduće nešto slično ne bi dogadjalo.

“Dali su sasvim desetom čoveku da uradi autorsku štampu i da to pusti u promet. Mimo ugovora su prodavali u inostranstvu, imamo dokazne linkove za to, zato sam tražio da to policija veštači. Još se nisu umešali u taj predmet iako postoje razlozi za krivični postupak, kroz ovo se jednostavno vidi kako teško idu neke stvari u Srbiji.”

Kako umetničko i lično odsustvo legendarnog muzičara Branimira Džonija Štulića sa jugoslovenskih prostora traje više od dve decenije, pre tri godine ovdašnja publika sa velikim nestrpljenjem iščekivala je predstavljanje njegovih knjiga i muzičkih diskova. U kući “Plato” onda je napravljen veliki hepening na kom zbog retko viđenog interesovanja nije bilo mesta za svu publiku. Branislav Gojković, koji je najavljen i kao Džonijev prijatelj, tada je preneo Štulićeve reči kroz koje je dao odgovor na večito pitanje njegovih poštovalaca iz zemalja bivše Jugoslavije.

“Ne, neću se vratiti. Neću se vratiti na okupiranu teritoriju, dokle god je okupirana ja tamo ne idem."

Branimir Štulić živi u Holandiji sa suprugom, igra mali fudbal, piše knjige i prevodi starogrčke klasike. Medjutim, ukoliko bude želeo da tužbu istera do kraja, verovatno će neplanirano morati opet da dodje na ove prostore. Jer, kako nam je rekla Dušica Ristić, u procesu bi trebalo da se pojave i tužilac i tuženi.

“Naravno da će pred sudom u Beogradu biti saslušan i Branimir Štulić. Prosto zakon nalaže da moraju da budu saslušane obe strane. A onda nakon toga sve radnje mogu da preduzimaju njihovi punomoćnici.”

Branimir Štulić najavio je još jednu tužbu i to protiv izdavača "Croatia Records", bivšeg “Jugotona”, iz Zagreba. Džoni Štulić tvrdi da je ta muzička kuća od 1985. objavljivala njegove radove bez dozvole zbog čega će na ime kršenja autorskih prava tražiti odštetu od 50 miliona evra.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG