Dostupni linkovi

Džombić najavljuje brzo formiranje Vlade RS


Aleksandar Džombić i Milorad Dodik, 23. novembar 2010. Foto: Erduan Katana
Aleksandar Džombić i Milorad Dodik, 23. novembar 2010. Foto: Erduan Katana
Aleksandar Džombić od utorka je i zvanično dobio mandat za sastav nove Vlade RS.

I dok mandatar najavljuje brzo formiranje Vlade i okretanje ekonomskim i problemima građana, opozicija u RS uglavnom je uzdržana u očekivanju njegovog programa.

Analitičari ne očekuju nikakve velike promjene na ekonomskom planu u ovom entitetu ni u naredne četiri godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, objavljujući svoju odluku da Aleksandra Džombića predloži kao kandidata Narodnoj skupštini za predsjednika Vlade RS, naglasio je da je odlučujući stav kod njegovog izbora bio stav Izvršnog odbora SNSD-a.

„Aleksandar Džombić je diplomirani ekonomista, rođen je ovdje, u Banjoj Luci, član je SNSD-a i Glavnog odbora. Aleksandar Džombić je dosadašnji je ministar finansija, moj je najbliži saradnik u Vladi,“ kazao je Dodik.
Naš prioritet će biti investicije u energetici kao velikoj prednosti RS-a, zatim u poljoprivredi, veliki infrastrukturni objekti, ali pri tome nećemo zaboraviti ni druge reforme koje smo započeli u socijalnom smislu, obećao je Aleksandar Džombić.

Aleksandar Džombić je istakao da će nova vlada biti vlada kontinuiteta.

„Radićemo na svim projektima koje smo započeli u prethodnom četverogodišnjem mandatu. Naš prioritet će biti investicije u energetici kao velikoj prednosti RS-a, zatim u poljoprivredi, veliki infrastrukturni objekti koje smo započeli u prethodnom mandatu i pripremili da se mogu realizovati u narednom periodu, ali pri tome nećemo zaboraviti ni druge reforme koje smo započeli u socijalnom smislu, u smislu reforme penzionog sistema, pritom zadržavajući socijalnu senzibilnost,“ rekao je Džombić.

Džombić je najavio da bi već za deset dana mogao predložiti sastav nove Vlade RS.

Sumnje u promjene

Predsjednik Demokratske partije RS Dragan Čavić smatra da će nova vlada na čelu sa Džombićem biti personalno slabija od prethodne i da će vjerovatno i dalje glavne konce u njenom vođenju imati predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik.

„U kojoj mjeri će Džombić da se nametne kao predsjednik Vlade, vidjećemo, ali u svakom slučaju on ne može da izbjegne odgovornost za pet godina ministrovanja na mjestu ministra finansija, jer u njegovih pet godina ministrovanja budžet RS je nakon pet godina u deficitu preko 400 miliona i opterećen sa dvije tranše podrške MMF-a sa blizu 500 miliona maraka, tako da ja mislim da je on kao izbor dobro rješenje za opoziciju - ukoliko, naravno, opozicija bude djelovala snažno i ne bude razbijena intervencijama koje je SNSD napravio prije svega koalicionim sporazumom sa SDS-om“,
ocjenjuje Čavić.

Partija demokratskog progresa svoje stavove o novom mandataru donijeće tek kada vidi njegov program i njegove poglede na izlaz iz teške ekonomske situacije, kaže funkcioner ove stranke Zoran Đerić.

„Smatramo da je činjenica da se vlast samo seli. Političko-ekonomska vlast se seli samo iz jedne zgrade u drugu zgradu,“ kaže Đerić.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Narodnoj skupštini RS Slobodan Popović takođe kaže da će ova partija svoje stavove zauzimati prije svega prema programu i radu Vlade.

„Ako program tog mandatara koji je predložen bude ono što je prihvatljivo za politički projekat SDP-a mi ćemo ga podržati“, izjavio je Popović.

Ekonomska analitičarka Svjetlana Cenić ne misli da će se nešto bitnije promijeniti dolaskom Aleksandra Džombića na čelo Vlade.

Kao ministar finansija imao je četiri i po godine da uradi nešto za privredu i običnog čovjeka od sredstava dobijenih privatizacijom Telekoma i mnogo većim prilivom sredstava od PDV-a, a nažalost RS je u debelom deficitu, kaže Cenićeva.

Gospodin Dodik će se igrati s ovim mandatarima. On će biti veliki heroj - jer on je bio premijer kad je bilo para, sad kad nema para on je predsjednik, smjenjivaće mandatare, a on će biti vječito heroj koji, zaboga, misli na narod, ocjenjuje Svjetlana Cenić.

„A kao što se vidjeli, svi fondovi su u minusu, privreda dužna, Poreska uprava ne može da naplati, privreda nelikvidna, apsolutno najveće blokade računa, smanjuje se dječiji dodatak, nema para ni za trudnice ni porodilje, sa razvojne komponente su uzimali pare - pitajte Investiciono-razvojnu banku šta su uradili sa tim parama - nema više čak ni stambenih kredita - zaboga, podijeljeno je to za mlade. Znači, sa svim tim parama evo dokle smo došli“, navodi ona.

Zbog toga, dodala je Cenićeva, "skeptična sam da će stvari krenuti u suprotnom pravcu, pogotovo kada je para sve manje":

„Tako da zaista ja ne vidim neki optimizam na obzorju. Ali, inače, gospodin Dodik će se igrati s ovim mandatarima. On će biti veliki heroj - jer on je bio premijer kad je bilo para, sad kad nema para on je predsjednik, smjenjivaće mandatare, a on će biti vječito heroj koji, zaboga, misli na narod.“
XS
SM
MD
LG