Dostupni linkovi

Džihadista koji se vratio iz Sirije


Amir (nije njegovo pravo ime) napustio je Kosovo da bi se pridružio islamistima koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada
Amir (nije njegovo pravo ime) napustio je Kosovo da bi se pridružio islamistima koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada

Autor: Jeff Swicord, Glas Amerike (Prevela: Ena Stevanović)

U SMS poruci je pisalo: "Večeras se možemo sastati". Tjedan dana smo pokušavali organizirati sastanak i nakon brojnih razgovora u kojima smo pokušavali naći diskretno mjesto i vrijeme, konačno smo u tome i uspjeli.

Stotine državljana Kosova otišlo je u Siriju.

"Mnogi od njih su pod utjecajem onoga što pročitaju na društvenim mrežama da bi na kraju završili na bojištima u Siriji. Većina njih dolazi iz izoliranih ruralnih zajednica, nisu dovoljno obrazovani i žive u lošim ekonomskim uvjetima", kaže Skender Perteshi iz kosovskog Centra za sigurnosne studije.

Neki od njih su kriminalci koje vjeruju da će ih džihad očistiti od grijeha.

"Morate nešto učiniti"

Amir, što nije njegovo pravo ime, ne odgovara tom opisu. Kada je ušao u prostoriju, mislili smo da je još jedan radnik iz ureda koji smo iznajmili.

Obrazovan i obučen kao bogati američki student, Amir nije izgledao kao neko ko bi riskirao svoj život u ratu koji je razorio Siriju.

S namjerom da pomogne nevinim muslimanima koji trpe u sirijskom građanskom ratu, Amir je napustio Kosovo kako bi se pridružio jednoj od desetaka islamističkih skupina koje se bore protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

"Ne mogu poreći vjerski faktor. No, glavni razlog je bio ljudski. Vjerujte mi, ne smeta mi kada se nemuslimani bore protiv Assada. Kada vidite patnju kao što je ova, morate nešto učiniti", kaže on.

Amir je rekao svojoj obitelji da ide u Tursku, zbog čega se i danas kaje.

"Otići tamo bez znanja moje obitelji je bilo i vjerski pogrešno. I ja se zbog toga osjećam krivim pred Allahom i pred mojom obitelj", dodaje Amir.

Amir je prošao dobro utabanim putem. Godinu dana ranije, njegovi albanski prijatelji su otišli da se bore u Siriji i dali Amiru kontakt na ključne osobe.

Amir je prvi mjesec proveo u razgovoru sa članovima jedne islamističke milicije kojoj se želio pridružiti. Susreo je i pripadnike drugih skupina, uključujući i pripadnike al-Qaide, Džabhat al-Nusre i Islamske Države.

"Većinu vremena tamo sam proveo raspravljajući. To je takva procedura. Morate čekati vojnu obuku jer ima previše ljudi i morate biti obučavani u skupinama", ističe on.

Nespremnost na suradnju

Upravo tada je Amir počeo sumnjati u sve ono što je vidio.

"Bio sam dio skupine čiji je glavni cilj bio poraziti Bashara al-Assada. I oni su bili spremni na suradnju sa drugim skupinama. No, druge skupine nisu željeli surađivati. Oni su htjeli monopol nad ratom, monopol nad islamom i htjeli su biti glavni autoritet za sve", kaže Amir.

Nekoliko dana prije nego što je trebao početi sa vojnom obukom, Amir je odlučio otići. Rekao nam je da je milicija s kojom je bio imala razumijevanja za to i da je mogao otići kad god je htio.

"Da sam se pridružio 'Islamskoj Državi' bio bih mrtav", riječi su Amira.

Islamisti u Siriji
Islamisti u Siriji

Ubrzo nakon što se vratio na Kosovo, obistinile su se njegove sumnje oko rivalstava. Doznao je da je vođu pobunjeničke skupine s kojom je bio ubila druga milicija. Sve milicije su se borile jedne protiv drugih, a stanje na terenu je bilo kaotično, rekao je.

"Da sam znao što se stvarno tamo događa nikad ne bih otišao. Mislio sam da smo tu da pomognemo sirijskom narodu da se bori protiv diktatora Assada. Ali, vidio sam situaciju koja samo dodatno opterećuje Sirijski narod", navodi Amir.

"Pod nadzorom"

Kod kuće se Amir pokušao vratiti u rutinu, ali su ga dočekale nove nevolje.

"Ponekad bih otišao do Makedonije, Srbije ili Albanije posjetiti prijatelje i obitelj. Od granične policije sam doznao da sam na listi osoba 'pod nadzorom' ", kaže on.

Amira su nakon toga zaustavile protuterorističke jedinice Kosova i pozvale ga na ispitivanje. On je bio iskren i rekao im je sve.

"Nakon tog sastanka su mi rekli da sam slobodan i da nisam učinio ništa loše", ističe Amir.

No, snage sigurnosti su se vratile i Amir je i formalno uhićen i optužen za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji. Deseci drugih državljana Kosova koji su se vratili iz Sirije su također uhićeni i izvedeni pred sud.

Pravni problemi su okrenuli njegov život naopačke. Ne može dobiti posao i izgubio je sve mogućnosti za studij u inozemstvu.

"Zabranjeno mi je putovati u države članice EU tri godine. Nemam ni putovnicu, ona je u rukama policije. Izgubio sam mnoge mogućnosti za nastavak svog obrazovanje. Izgubio sam tri stipendije zbog toga", zaključuje Amir.

No, njegovi problemi ne završavaju s vlastima na Kosovu. Ekstremističke skupine iz Sirije i sa Kosova mu prijete smrću.

XS
SM
MD
LG