Dostupni linkovi

Džiabao: Kini su neophodne hitne reforme


Ven Džiabao
Ven Džiabao
Kineski premijer Ven Džiabao oštro je upozorio na potrebu hitnih reformi u zemlji. Bez njih, kazao je Džibao na press konferenciji nakon Svenarodnog kongresa, Kini se mogu ponovno dogoditi tragedije poput Kulturne revolucije.

Premijer Kine je saopštio kako su zemlji neophodne i političke i ekonomske reforme. Za privredni razvoj je najbitnije da se promjene obave postupnu i s redom, izjavio je Wen Džiabao .

"Reforme su sada u kritičnoj fazi. Bez uspješnih strukturalnih političkih, nije moguće ostvariti ni ekonomske promjene. Ako to ne završimo svi dobici koje smo ostvarili u zadnjem desetljeću mogu biti izgubljeni."

Svenarodni kongres bilo je posljednje okupljanje uoči sastanka na kojem će se mijenjati vođstvo, kao što se to čini svakih deset godina. Tranzicija počinje u oktobru i očekuje se da će predsjednik Hu Džintao predati funkciju aktuelnom potpredsjedniku Ksi Džinpingu, a zamjenik premijera Li Kećiang najvjerojatnije će zamijeniti Wena.

Odgovarajući na pitanje novinara, premijer je kazao kako se mora poštivati želja za demokratijom na Bliskom istoku.

Na samom početku susreta, Wen je nastupio vrlo emotivno rekavši da mu je „vrlo žao“ za sve ekonomske i socijalne probleme koje su imali u posljednjem desetljeću.

Priznao je da, kao vođa zemlje, treba preuzeti odgovornost za probleme koji su se dešavali tokom njegova mandata. „Još uvijek imam prostora za poboljšanje ", rekao je lider čiji se mandat završava ove godine.

Premijera se u Kini često naziva "djedovom Wenom". Smatra ga se čovjekom iz naroda koji je, barem javno, poznat po svojoj poniznosti.

Puna tri sata Press konferencije, on je odgovarao na pitanja u rasponu cijena stanova do međunarodnih, kakvi su američko-kineska trgovina, i relacije s Tajvanom.

Kina želi povećati uvoz američkih proizvoda ali i proširiti područje investija i to obostrano.

Za nacionalnu valutu premijer je procijenio da se približava „ravnoteži“, te ustanovio da bi se juanu moralo omogućiti slobodnije kretanje na tržištu deviza.
XS
SM
MD
LG