Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži vraćanje u pritvor djevojke Dženana Memića i ostalih


Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine
Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo Bsone i Hercegovine (BiH) zatražilo je u ponedjeljak 19. jula da Sud BiH preinači odluku o neproduženju pritvora osumnjičenim u predmetu Zijad Mutap i drugi, te da im produži pritvor.

Žalbu je Tužilaštvo BiH uputilo za svih pet osumnjičenih u ovom predmetu i uputilo Sudu BiH.

Žalba je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva izjavljena zbog pogrešnog i nepotpuno utvđenog činjeničnog stanja u odnosu na prijedlog Tužiteljstva BiH.

Sud BiH odlučio je u četvrtak 15. jula da svi osumnjičeni u predmetu "Zijad Mutap i drugi" budu pušteni da se brane sa slobode.

Alisa Ramić puštena je u petak 16.jula da se brani sa slobode, potvrdio je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) njen advokat Goran Dragović.

Alisa Ramić je bivša djevojka nastradalog Dženana Memića, koja je bila s njim u momentu stradanja. Ona je i kćerka optuženog Zijada Mutapa.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je 9. jula optužnicu protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Dupovac, je bivši načelnik za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), a u pritvoru je bio i policajac Josip Barić. te optuženi recepcioner hotela „Crystal“ Muamer Ožegović.

Optuženi se, kako je navelo Tužilaštvo, terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

XS
SM
MD
LG