Dostupni linkovi

Džaferović od Ustavnog suda zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS


Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovinein, Sarajevo, 18. juni 2022.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Džaferovićevog kabineta.

Republika Srpska u utorak (28. juna) počela je neustavan prenos nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine (BiH) na ovaj bosanskohercegovački entitet.

Danas je stupio na snagu Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, prvi u nizu kojim ovaj entitet planira preuzeti državne ingerencije, sve nakon što je bivši visoki predstavnik proglasio negiranje genocida krivičnim djelom.

Zakonom je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove RS, čime se uzurpira nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Suprotno je i Ustavu BiH jer se državni Zakon o lijekovima može mijenjati isključivo u Parlamentu BiH.

"Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignorišu se propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima. Također, daje se prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji entiteta Republika Srpska, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i bezbjednosti lijekova i medicinskih sredstava", ističe se u zahtjevu Ustavnom sudu BiH.

Kako se navodi, Džaferović je zatražio od Ustavnog suda da ukine ove neustavne akte, te da ta pravosudna institucija donese privremenu mjeru, kojim će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

"Zahtjevom je ukazano na neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija Bosne i Hercegovine", navodi se u zahtjevu.

Dodaje se da su osporeni zakoni "u suprotnosti sa državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava".

"Uklanjanje ovih propisa jeste jedino djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u Bosni i Hercegovini, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka", saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kako je navedeno, istim zahtjevom obuhvaećne su i dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Ustavni sud BiH je u maju ukinuo pojedine odredbe o 'vraćanju prenesenih nadležnosti' sa BiH na RS. Državno Tužilaštvo zatražilo je da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima RS kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka u slučaku kršenja Ustava BiH.

Prema zaključcima Skupština RS od 10. decembra prošle godine, Vlada RS je trebalo da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje još neke zakone kojima se neustavno preuzimaju ingerencije države. Radi se o zakonima o porezu na dodanu vrijednost, o akcizama, o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Međutim, Parlament RS je zaključcima u junu odlučio odgoditi aktivnosti na vraćanju nadležnosti za šest mjeseci. Razlog: da bi se "izbjeglo dodatno usložnjavanje geopolitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima".

XS
SM
MD
LG