Dostupni linkovi

Dvije decenije Amfilohijeve službe


Mitropolit Amfilohije na liturgiji
Mitropolit Amfilohije na liturgiji
U podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja u srijedu je održana svečana akademija povodom 20 godina od ustoličenja poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija na tron cetinjskih mitropolita.

O njegovom liku i djelu postoje krajnje oprečna mišljenja – jedni ga doživljavaju kao neprikosnovenog duhovnog vođu, a drugi kao promotera anticivilizacijskih i antihrišćanskih vrijednosti.

Govoreći o duhovnom životu i radu mitropolita, umirovljeni episkop Atanasije Jeftić u srijedu uveče je uporedio Mitropolita sa Svetim Petrom Cetinjskim i Petrom II Petrovićem Njegošem, ističući da ih je u pojedinim stvarima i prevazišao.

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović kaže za RSE da bi priča šta je obilježilo mitropolitovu službu bila duga, ali da je na prvom mjestu, kako kaže njegova zasluga u obnovi crkvenog života u Crnoj Gori.

"Nedavno sam razgovarao sa starim sveštenikom protom Milanom Femićem, namjesnikom podgoričkim koji mi je rekao da '91. kada je on došao da službuje u Podgorici bilo je 19 sveštenika u Crnoj Gori, a danas ih ima preko 200. Da ne govorim o obnovi manastira koji su svi skupa brojali isto toliko monaštava koliko je bilo sveštenika a sada ima preko 50 aktivnih manastira, muških i ženskih sa brojnim bratstvom, odnosno sestrinstvom. Evo, da kažem i ja kao rektor Bogoslovije, da je nakon 50 godina obnovljen rad cetinjske Bogoslovije koja danas broji 890 đaka I 15 profesora. 17 generacija je već završilo cetinjsku Bogosloviju. Radio Svetigora, izdavačko preduzeće Svetigora, časopis i tako dalje. Dakle, jedan veliki i upliv crkve u crnogorsko društvo, mislim da je nikada veći",
naveo je Perović.

Sa Perovićem i poštovaocima Mitropolita Amfilohija ne slažu se suverenisti u Crnoj Gori od kojih se većina i danas zalaže za autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve koju Srpska negira i označava kao nekanonsku.

Sporne epizode

Kritičari Mitropolita Amfilohija podsjećaju da je crkva u Crnoj Gori pod vođstvom Amfilohija početkom devedesetih bila dio ekstremnog srpskog nacionalističkog vođstva da bi nakon ratova na prostorima bivše Jugoslavije postala snažna podrška dijelu političkih partija koje su se zalagale za opstanak zajedničke države sa Srbijom.
Amfilohije sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. U pozadini predsjednik Srbije, Boris Tadić, Cetinje 8. jul 2010. Foto: Savo Prelević

Sporne su i mnoge epizode koje čine nezaobilazan dio mitropolitovog portreta. Od uvođenja naoružane Arkanove paravojske u Cetinjski manastir do kategoričnog negiranja postojanja crnogorske nacije.

Jedna od njegovih često citiranih izjava je da su Crnogorci komunistički nakot ili kopilad, a kritičari mu spočitavaju da je, umjesto na ljubav često podsticao na sukob i mržnju kao kada je 2002. aludirajući na suvereniste pozivao na "prikivanje paganskog cara Dukljanina na Vezirov most".

Publicista Rajko Cerović kaže da Amfilohije nije donio ništa dobro Crnoj Gori.

"Od toga što rastura bilo koju predstavu o multietničkoj Crnoj Gori do devastacije kulturne baštine Crne Gore, do ogovaranja i mislim najprostačkijeg izražavanja o crnogorskoj državi, kulturi da ne govorim o jeziku i tako dalje. On je institucija koja je produžena ruka srpske šovinističke čaršije zbog toga je i doveden i to može da radi. Ali izbog neinformisanosti dobrog dijela crnogorske javnosti koja o crkvi ništa ne zna i smatra da je ta crkva jedina i ne može biti ni jedna druga",
kazao je Cerović.

Cerović: Od toga što rastura bilo koju predstavu o multietničkoj Crnoj Gori do devastacije kulturne baštine Crne Gore, do ogovaranja i mislim najprostačkijeg izražavanja o crnogorskoj državi, kulturi da ne govorim o jeziku.
Gojko Perović kaže da se uloga crkve u proteklim godinama ne može tako jednostavno sagledavati.

"Da li je on, da li je crkva, da li smo svi mi u svakom momentu ovih turbulentnih događaja odreagovali na pravi način to će da prosudi istorija," rekao je Perović.

Odnosi Mitropolita Amfilohija sa zvaničnom Podgoricom varirali su od početka devedesetih, kada su bili dobri jer je i vlast bila na velikosrpskom projektu.

Nakon zaokreta ka projektu nezavisnosti Crne Gore odnos vladajuće stranke prema SPC često nije bilo moguće jasno definisati, jer je Mitropolit gajio dobre odnose sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem i visokim partijskim funkcionerom Svetozarom Marovićem dok je sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem imao oštru polemiku zbog, kako je optuživan, pretjeranog miješanja u politiku.

Njegov odnos sa vladajućom SDP nikada nije bio dobar. Lidera te stranke Ranka Krivokapića, koji je nedavno poručio da je došlo vrijeme da zakoni dođu pred vrata Cetinjskog manastira Mitropolit je jednom nazvao "Krivomozgićem". Uprkos ranijim, čestim političkim istupima tokom referenduma SPC se u Crnoj Gori uglavnom držala po strani.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG