Dostupni linkovi

Dve strane novogodišnje šoping manije


Beogradske radnje snizile su cene pred Novu godinu
Beogradske radnje snizile su cene pred Novu godinu
Uoči dočeka Nove godine zahuktava se praznična groznica. Dve različite tresu Srbiju. Šoping manija u tržnim centrima gde se kupuju firmirani pokloni a na drugoj strani na beogradskim pijacama i do 50 posto smanjena kupovina.

Novogodišnji juriš na šoping molove i trgovinske centre ni ove godine nije izostao u Srbiji. Međutim, zaglavljeni kupci u prepunim prodavnicama pripadaju prošlosti. Kraj godine za mnoge znači i početak sezone sniženja. Prodavci i kupci u jednom beogradskom tržnom centru su zadovoljni prometom i cenama:



Drugačija slika stiže sa beogradske pijace Bajloni. Osećaj krize i zabrinutost potrošača na svakom je koraku. Trgovci su se radovali praznicima, međutim kupovina poklona svedena je na minimum.



Dve slike Srbije ispunilo je i nepisano novogodišnje pravilo da se građani, ulazeći čak i u finansijski minus ne odriču poklona. Statistika pokazuje da je zabeležen pad prometa ali da se ipak podleže pritisku novogodišnje kupovine, kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

“Šoping manija svaki put postoji pred Novu godinu i decembar je špic u potrošnji u odnosu na prethodnih 11 meseci. Ali decembar ove godine u odnosu na vrh potrošnje 2007 godine je manji za trećinu. Realni pad potrošnje je ogroman. Tržni centri su po zakonu velikih brojeva puni. Jer ako u Beogradu ima milion i šesto hiljada građana onda će 200 hiljada ljudi prošetati a da ništa ne kupi. Gledati tržne centre oni nisu neki indikator. Socijalna slika Srbije je vrlo različita jer imamo Kuršumliju, Prokuplje i još neke delove gde je život doveden do krajnosti i neimaštine” kaže u analizi ekonomista Zdravković.

Komercijalizaciji praznika kao da se odupro jedan beogradski Deda Mraz koga smo slučaju sreli na ulici.

“Pa ja sam malo specifičan Deda Mraz. Prvo, ne naplaćujem svoje dolaske. Drugo, oficijelni sam Deda Mraz Udruženja samohranih roditelja i ja to radim gratis. Kada nisam u uniformi onda sam Dušan Martinović. Šta da poručim? Sreće da imaju svi, ne samo deca, zdravlja i ono najosnovnije. Za ostalo ćemo se snalaziti kao i do sada”, kaže kroz osmeh beogradski gratis Deda Mraz.
XS
SM
MD
LG