Dostupni linkovi

Dve reke protiv jednog sela


Još jedna neprespavana noć u Šumaricama kod Kraljeva, selu u kome se Ibar uliva u Zapadnu Moravu. Meštani se danonoćno bore sa vodenom stihijom koja nosi sve pred sobom, ali uprkos velikom požrtvovanju na podizanju odbrambenih bedema, voda je poplavila kuće i pomoćne objekte u nekoliko domaćinstava i odnela pojedine delove etno sela.

Milošu Vujičiću nabujala reka čiji je vodostaj za nekoliko dana narastao čitavih četiri metra, voda je ušla u novosagrađenu kuću i poplavila sve pomoćne objekte pa je u vodi ostao veći deo nameštaja.

Srećom, uspeo je da iz poplavljene kuće na vreme evakuiše ženu i dvoje dece. Kaže, ovako izgleda kada se dve reke urote protiv jednog sela.

“Imali smo pet pumpi sa kojima su mi komšije pomagale da izvučemo vodu. Međutim, nismo uspeli da zaustavimo prodiranje i sada je u kući 30 do 40 santimetara vode. Nešto stvari smo uspeli da izvučemo na sprat. Deo bele tehnike, mašine posteljinu, odeću…Ostali su zarobljeni šport na drva, peći na struju, frižider, kompletna kuhinja… Zamrzivač smo podigli na sto. Bitno je da su deca i žena na sigurnom i da niko nije stradao”, kaže Vujičić.

Ogromna količina vode koja se ovde Zapadnom Moravom sliva iz čitave Zapadne Srbije i Ibrom sa Kosova, iz Novog Pazara i Raške poplavila je sva polja oko Kraljeva, nanele velike štete poljoprivrednim usevima i ponovo ugrozile bunare u Žičkom polju iz kojih se grad snabdeva vodom.

Savo Stojanović, kaže da su razmere poplave nesagledive jer se reka izlila u dužini od preko deset kilometra i ugrozila kuće i njive na obe obale.

“Kada je lepo vreme mnogo je lepo živeti pored reke, ali kada su velike vode to je veoma teško. Poplavljeno je cello Šumaričko polje do Ratine i Vitanovačko polje, Sirča i mnoga druga sela. Noćas smo nas dvadesetakbili ovde i borili smo se jutros do pola šest. U to vreme je naišao naovi talas kome nismo mogli da se odupremo i voda je ušla u kuće", priča Stojanović.

Šteta od vodene stihije tek treba da se utvrdi, ali je već sada izvesno da će od ovogodišnje letine malo šta stići za žetvu i berbu jer su poplavljene njive pod pšenicom, kukuruzom, a pod vodom su se našli mnogi plastenici, voćnjaci i bašte.

Milosav Radovanović kaže da meštani tuguju za uništenim usevima i da se strah uvukao u njihove domove pa više ne spavaju u svojim kućama.

“Bujica je nanela veliku štetu poljoprivrednim usevima, kućama, vikendicama, ljudima… Nije ovo prv put, jer nam se dešavaju poplave, ali ova je jako ekstremna jer vod anosi sve pred soobom. Noćni huk reke, kada se sve smiri i zavlada tišina, huk nabujale reke je sablasan”, kaže Radovanović.

Stariji meštani pomalo naviknuti na ćudi plahovite reke, kao da imaju najviše optimizma u ovom selu koje je od 1999. godine pretrpelo i preživelo bombardovanje, dve velike poplave i zemljotres.

Milanka Radovanović kaže da uprkos svemu, život, kao i reka teče dalje i donosi nove izazove.

“Bilo je i gore, ali nije ovako bilo u vreme kada su već posejane bašte i kukuruzi. sada nam je pola bašte u vodi i ceo plastenik. Ali život teče dalje i nema nam druge nego da čim voda prođe ponovo sadimo baštu. već smo kupili semenski krompir dag a ponovo posejemo. Mora da se radii živi”, zaključuje naša sagovornica.

Meštani su odavno izgubili nadu da će im država i opština pomoći pa se nadaju da će uz lepo vreme i sopstveni trud i rad nadoknaditi bar malo štete.
XS
SM
MD
LG