Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvadeseti rođendan lista 'Danas': Nemamo mnogo razloga za slavlje


“Danas” ostaje među retkim listovima, koji radi povećanja tiraža, ne pristaje na metode žute štampe

“Danas”, jedan od retkih nezavisnih dnevnih listova u Srbiji, obeležava dvadesetogodišnji jubilej. Jedan od njegovih osnivača Grujica Spasović kaže da nemaju previše razloga za slavlje, ali ni za komemoraciju, kako im mnogi danas savetuju.

I dvadeset godina kasnije nas, nažalost, optužuju da smo antirežimski i antisrpski list, a mi se samo trudimo da budemo nezavisni”, navodi Spasović.

“Danas” su 1997. godine osnovali novinari tadašnjeg lista “Naša borba”. Ubrzlo je postao poznat po oštroj kritici režima Slobodana Miloševića, zbog čega je bio izložen stalnim pritiscima i napadima od strane vlasti, a 1998. godine bio je i zabranjen.

To je bilo vreme pretnji, pa NATO bombardovanje, a onda nemiri i rat na Kosovu. I tada smo napravili verovatno najvažniji potez u istoriji ovog lista, kada smo se iz Beograda preselili u Crnu Goru da nas zloglasni Zakon o javnom informisanju koji su doneli Šešelj i Vučić ne zahvati i ne uništi kao što je uništio ‘Dnevni telegraf’ Slavka Ćuruvije. Da to nismo uradili, verovatno danas ne bismo imali ovu proslavu dvadesetog rođendana”, kaže Spasović.

I dvadeset godina kasnije nas, nažalost, optužuju da smo antirežimski i antisrpski list, a mi se samo trudimo da budemo nezavisni: Spasović
I dvadeset godina kasnije nas, nažalost, optužuju da smo antirežimski i antisrpski list, a mi se samo trudimo da budemo nezavisni: Spasović

Današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u to vreme ministar informisanja. Ustavni sud je kasnije Zakon proglasio neustavnim, a listu “Danas” vratio novac koji im je oduzet.

Sa Vučićem smo bili i kada nas je za vreme NATO bombardovanja cenzurisao svaki dan. Kasnije nam se izvinjavao, slao čestitke, zahvaljivao što smo uporište evropske Srbije, da bi posle prešao na to da smo jedan najobičniji tabloid, koji on nema vremena da čita. Sve u svemu, mislim da je zatvorio krug, i da se opet našao na onim pozicijama na kojima je bio i kada smo krenuli pre dvadeset godina”, ocenjuje Spasović.

Za to vreme vežu ga, kaže, brojne “bolne” anegdote, kada se suočavao sa neverovatnim lažima o sebi i o listu.

Da smo antiratni profiteri, da smo pod packom Soroša, da sam ja pun kao brod, pa do toga da sam pozivan na brojne tzv. informativne razgovore gde sam bio šokiran šta sve ti ljudi znaju o meni, mojoj porodici i o redakciji”, kaže Spasović.

Slične poruke, poput one da ovaj list finansira Soroš i da “radi protiv Srbije”, i danas se čitaju na stranicama vlastima bliskih tabloida.

Jedino što izgleda Soroš ne zna za to, verovatno pojma nema ni šta je ‘Danas’, ni gde je Srbija. Nažalost, jer ja ne bih imao ništa protiv da nije tako.”

U moru tabloida, “Danas” ostaje među retkim listovima, koji radi povećanja tiraža, ne pristaje na metode žute štampe. Konstantno suočen sa finansijskim teškoćama, uz masovno otkazivanje oglasa, nedavno se za pomoć obratio čitaocima, a građani su na društvenim mrežama pokrenuli akciju podrške ovom listu.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG