Dostupni linkovi

Stanišiću 20 godina zatvora za ratni zločin na Kosovu


Osnovni sud u Prištini

Osnovni sud u Prištini osudio je u utorak, 5. oktobra, Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Slovinje, opština Lipljan kod Prištine.

Stanišić se u optužnici tereti za ubistvo trinaest civila u Slovinju, te da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, aprila 1999. godine učestvovao u iseljenju albanskog civilnog stanovništva i drugih nezakonitih radnji.

“Njegove akcije su bile deo sistematskog napada srpskih paravojnih i policijskih snaga na albansko civilno stanovništvo”, navodi se u optužnici.

Kancelarija za Kosovo najavila žalbu

Advokat optuženog, Ljubomir Pantović je u završnoj reči rekao da svedoci nisu bili verodostojni, te da u svojim iskazima nisu spominjali ime optuženog.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije najavila je žalbu na presudu Goranu Stanišiću pred Osnovnim sudom u Prištini.

Iz Kancelarije je saopšteno da je Staništić za ratni zločin osuđen „bez čvrstih i jasnih dokaza i na osnovu kontradiktornih izjava svedoka“.

„Ovime je prištinsko pravosuđe nastavilo praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi“, saopšteno je 5. oktobra iz Kancelarije za Kosovo.

U saopštenju se dodaje da će advokat koga je nagažovala Kancelarija za Kosovo uložiti žalbu na prvostepenu presudu Apelacionom sudu.

Za šta je osuđen Stanišić

Stanišić se tereti da je u selu Trbovac, opština Lipljan kod Prištine, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, ubistvima i drugim delima koja nisu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Kako prenosi kosovski portal BetimipërDrejtësi, Stanišić je, sa drugim pripadnicima rezervnog sastava policije MUP-a Srbije, 15. aprila 1999. godine u selu Slovinje, naredio porodici da izađe iz kuće, a potom su nasilno žene i deca odvojene od muškaraca i isterane na ulicu.

U optužnici se navodi da su kasnije, u prisustvu svedoka, muške članove porodice poređali uza zid i pucali na njih iz automatskog oružja, te da su svi ubijeni na licu mesta.

Stanišić je osuđen i zbog navoda da je istog dana i u istom selu, u saradnji sa pripadnicima pomenute jedinice, automobilom ušao u dvorište druge porodice, gde je pucao na četiri osobe, od kojih je jedna ubijena, a ostali su uspeli da pobegnu.

Takođe, tog 15. aprila 1999. godine, Stanišić je u Slovinju kod seoske škole iz kolone albanskih civila, koji su nasilno proterani iz svojih domova, izdvojio pet osoba i ubio ih na licu mesta.

Stanišiću je suđenje počelo pre godinu i po, a uhapšen je 20. jula 2019. godine.

XS
SM
MD
LG