Dostupni linkovi

Bozanić u Kninu poručio: Treba žaliti za srpskim žrtvama


Knin, 5. kolovoza 2015

U Kninu se obilježava 20 godina od ulaska Hrvatske vojske u taj grad u akciji „Oluja“. Dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović oštro odgovorila na prozivanja iz Beograda, ratni zapovjednici šalju poruke mira. Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić je na misi u Kninu poručio da treba žaliti zbog srpskih civilnih žrtava.

Oštar odgovor hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na kninskih plus 39 na optužbe iz Beograda o „Oluji“:

„I kada danas srpski političari izjavljuju kako je 'Olujom' proveden genocid nad srpskim narodom, i to uspoređuju sa genocidom u Srebrenici, s ovog mjesta im poručujem: gospodo, okanite se mitova, laži i obmana. Okrenite se europskoj budućnosti. Hrvatska nije neprijatelj Srbiji, i ne sijte sjeme novog zla!“, kazala je predsjednica.

Hrvatski narod slavi pobjede, a ne poraze, i zna cijeniti krvlju stečenu slobodu, jer rat je bio ovdje, a ne tamo daleko, kazala je. „Ne želimo se vraćati u prošlost, pružamo ruku prijateljstva, suživota i tolerancije, ne želimo srpski narod kriviti zbog agresije na našu državu“, dodala je i nastavila:

Knin, 5. kolovoza 2015
Knin, 5. kolovoza 2015

„Rekla sam to jučer u Zagrebu, reći ću to opet danas u Kninu: žalimo za svakim izgubljenim životom, i hrvatskim i srpskim. Opet naglašavam da je uzrok tome bila Miloševićeva ekspanzionistička velikosrpska politika. Stoga nije dobro što su danas vrlo glasni u Srbiji baš oni koji su bili vrlo tihi u vrijeme okupacije trećine hrvatskog teritorija ili oni koji su javno podržavali Miloševićevu politiku, pa čak proglašavani i Miloševićevim nasljednicima.“

Ona je upravo grad Knin istakla kao primjer suživota i tolerancije.

„Najodlučnije odbacujem pokušaje nametanja teze kako su danas u Hrvatskoj Srbi građani drugog reda. Upravo suprotno – srpskoj nacionalnoj manjini zajamčena su sva građanska i manjinska prava po najvišim europskim standardima. Bila bih iznimno sretna kada bi ista takva prava kao Srbi u Hrvatskoj uživali i naši Hrvati u Srbiji", naglasila je predsjednica Hrvatske.

Nije se samo govorilo u utorak u Kninu. Otkriven je spomenik Franji Tuđmanu i otvoren muzej „Oluje“, odalo se počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

Muzej "Oluja"
Muzej "Oluja"

Spomenik Franji Tuđmanu otkrili su predsjednica Grabar Kitarović i njegov sin Miroslav, koji je inače kao visok obavještajni dužnosnik u „Oluji“ 1995 bio na prvom hrvatskom tenku kada su se hrvatske snage u akciji deblokade Bihaća spojile sa snagama 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Umirovljeni general Ante Gotovina, koji je u „Oluji“ zapovijedao pokretima Hrvatske vojske s juga, dao je u utorak u Kninu svoju ocjenu „Oluje“:

„'Oluja' je kraj rata. Tu su nastali temelji moderne demokratske Hrvatske. Na tim temeljima smo izgradili kuću demokracije u kojoj je svaki čovjek koji živi u Hrvatskoj - neovisno o narodnosti, boji kože ili vjeroispovijesti -jednak, ima jednaka prava, ali i jednake obaveze prema svojoj državi.“

I zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić se na misi u Kninu upitao – kako je moguće da netko danas Hrvatsku optužuje za protjerivanje nazvano etničkim čišćenjem, kada je ujesen '91-ve s tog prostora protjerano svo hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo, a mnogi i ubijeni? Kada su se Hrvati nakon „Oluje“ vratili, našli su spaljene domove, porušene i obeščašćene crkve i groblja, kazao je. On je dodao kako vjeruje da su mnogi hrvatski Srbi otišli zbog pritiska srpskih paravlasti:

„Naša je crkva apelirala na hrvatske prognanike i druge građane da ne padnu u napast mržnje i osvete. Na žalost, nakon 'Oluje' bilo je i slučajeva pljačke i paljenja srpskih kuća. Bilo je i žrtava. Zbog toga treba žaliti. Danas se s ljudskim i kršćanskim pijetetom spominjemo svih žrtava rata devedesetih godina prošlog stoljeća na hrvatskim prostorima, a kao vjernici molimo pokoj njihovim dušama“, kazao je kardinal.

Uz brojne vojne izaslanike, na poziv hrvatskih vlasti bio je u utorak u Kninu i predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović. Ali, nije on jedini gost iz Bosne i Hercegovine. Na poziv predsjednice Grabar Kitarović, u Kninu je i predsjednica udruge Majke enklava Srebrenice i Žepe Munira Subašić. Ona je podsjetila da je hrvatska predsjednica u Srebrenici kazala kako se tamo dogodio genocid.

„A ja ovdje mogu reći da nije bilo 'Oluje' da bi se dogodio još jedan genocid u BiH i to u Bihaću. Zato pozdravljam i generala Gotovinu, meni najdražeg generala. Živjela Bosna i Hercegovina, živjela Hrvatska“, kazala je Munira Subašić novinarima.

Kako se moglo i očekivati, i današnja kninska proslava iskorištena je za HDZ-ove predizborne svrhe. Kako su premijer Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko - kako je dogovoreno - bili u Kninu tek kratko i nisu govorili, pa im HDZ-ovci nisu mogli spontano zviždati, predstavnik jedne od veteranskih udruga iz šatora pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu sa govornice ih je prozvao – zašto nisu tu?

Pogledajte komentare (33)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG