Dostupni linkovi

Protest Albanaca u petak, Makedonaca u subotu


Mesto zločina - selo Smilkovci blizu Skoplja
Mesto zločina - selo Smilkovci blizu Skoplja
Grupe Albanaca i Makedonaca preko socijalnih mreža organizuju odvojene proteste u petak i subotu povodom petostrukog ubistva u aprilu koje je potreslo Makedoniju.

Kako javlja makedonski servis Radija Slobodna Evropa, protesti Albanaca trebalo bi da budu održani u petak nakon glavne islamske nedeljne molitve u nekoliko gradova – Skoplju, Tetovu, Kumanovu, Kičevu i Strugi.

Prošlog petka nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je u Skoplju tražeći fer suđenje za petoricu uhapšenih koji se nalaze u pritvoru od 2. maja.

Demonstranti su optužili ministarku unutrašnjih poslova Gordanu Jankulovsku da vređa islam i Albance, jer je osumnjičene opisala kao “radikalne islamiste”, zbog čega su na mitingu prošlog petka uzvikivali “Albanci su muslimani, a ne teroristi”

S druge strane, etnička grupa Makedonaca organizuje sopstveni miting preko Facebooka i Twittera dan kasnije, 12. maja. Oni takođe zahtevaju pravdu i da ubice budu kažnjene.

Ovo je već drugi put da se etničke zajednice u Makedoniji odvojeno okupljaju i izražavaju protest nakon ubistva petorice ribara.

U selu Smilkovci u blizini Skoplja, pored veštačkog jezera, sredinom aprila ubijena su petorica ribara, od kojih su četvorica bili mladići koji su tek završili srednju školu.

Ubistvo je podiglo velike etničke tenzije u Makedoniji, pa je u jednom od protesta došlo do sukoba huligana sa policijom koja im nije dozvolila da pređu u deo Skoplja u kojem većinski žive Albanci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova početkom maja je uhapsilo preko 20 osumnjičenih za ubistvo u akciji “Monstrum”, od kojih su trojica zadržana i određen im je pritvor od 30 dana. Dvojica osumnjičenih za ubistvo se nalaze u bekstvu.

U interesu istrage, ministarka Gordana Jankulovska se uzdržala od detalja oko ciljeva i delovanja osumnjičenih i njihove eventualne povezanosti sa osobama van Makedonije.

"Cilj ovih krivičnih dela je bio da se posalje poruka o prisustvu onih koji ih izvršavaju i da se usadi strah, panika i nesigurnost kod ostatka stanovništva", kazala je ona.

Protiv četiri lica su podnesene krivične prijave za nedozvoljeno posedovanje, izrađivanje i držanje oružja i eksplozivnih materijala.

Ministarka je tom prilikom ponovila da su najveći deo privedenih makedonski državljani, “sledbenici radikalnog islama”.
XS
SM
MD
LG